Μαρμελάδα από κράνα!
(Συνταγή Καρπενησίου από Cookpad -Συνταγές της παρέας)
-
- 1400 γρ.κράνα
- 700 γρ.ζάχαρη
- 0.5 κλαράκι βανίλια Μαδαγασκάρης
- Πηκτίνη **
Εκτέλεση
Ξεπλένετε καλά με άφθονο νερό.
Τα βάζετε σε μια φαρδιά κατσαρόλα, τα σκεπάζετε με αρκετό νερό και τα βράζετε καλά, ώσπου να δείτε ότι είναι έτοιμα.
Τα βάζετε σ’ένα τρυπητό σκεύος(κάτω απ’το οποίο θα έχετε την κατσαρόλα που θα μαζεύετε τον πολτό) και τα πατάτε καλά έως ότου μείνουν μόνο τα κουκούτσια. Ότι μείνει απ΄αυτά, μπορείτε να τα μαζέψετε σ’ένα τουλμπάνι και να τα ξαναπιέσετε, μήπως και βγάλουν κάτι ακόμα. Αν θέλετε ξεπλένετε σε λίγο νερό το τουμπάνι μαζί με το περιεχόμενο του και το ρίχνετε στην κατσαρόλα με τον πολτό.
Βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής, ανακατεύοντας συνέχεια για να μην κολλήσει η μαρμελάδα για περίπου 10 λεπτά. Κάνετε το γνωστό κόλπο με τα πιατάκια, ώστε να βεβαιωθείτε ότι η μαρμελάδα έχει πήξει σωστά.
Βάζετε την μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα, τα γυρίζετε ανάποδα ώσπου να κρυώσουν κι έτοιμη η μαρμελάδα.
Τα βάζετε σε μια φαρδιά κατσαρόλα, τα σκεπάζετε με αρκετό νερό και τα βράζετε καλά, ώσπου να δείτε ότι είναι έτοιμα.
Τα βάζετε σ’ένα τρυπητό σκεύος(κάτω απ’το οποίο θα έχετε την κατσαρόλα που θα μαζεύετε τον πολτό) και τα πατάτε καλά έως ότου μείνουν μόνο τα κουκούτσια. Ότι μείνει απ΄αυτά, μπορείτε να τα μαζέψετε σ’ένα τουλμπάνι και να τα ξαναπιέσετε, μήπως και βγάλουν κάτι ακόμα. Αν θέλετε ξεπλένετε σε λίγο νερό το τουμπάνι μαζί με το περιεχόμενο του και το ρίχνετε στην κατσαρόλα με τον πολτό.
Βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής, ανακατεύοντας συνέχεια για να μην κολλήσει η μαρμελάδα για περίπου 10 λεπτά. Κάνετε το γνωστό κόλπο με τα πιατάκια, ώστε να βεβαιωθείτε ότι η μαρμελάδα έχει πήξει σωστά.
Βάζετε την μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα, τα γυρίζετε ανάποδα ώσπου να κρυώσουν κι έτοιμη η μαρμελάδα.
**σπιτική πηκτίνη (από enallaktikidrasi.com)
- 1 κιλό μήλα πράσινα
- 1 λίτρο νερό
Παρασκευή
Πλένετε πολύ καλά τα μήλα και τα κόβετε σε μικρά κομμάτια. (Προσοχή: Μην αφαιρέσετε τη φλούδα και τα κουκούτσια. Εκεί βρίσκεται ένα πολύ σημαντικό μέρος της πηκτίνης). Βάζετε τα μήλα στο νερό και τα αφήνετε να βράσουν σε δυνατή φωτιά. Μετά την πρώτη βράση χαμηλώνετε τη φωτιά στη μέση και αφήνετε για άλλα 20 λεπτά περίπου. Στραγγίζετε τα μήλα σας καλά και φιλτράρετε το υγρό με ένα ψιλό τούλι. Βράζουμε εκ νέου σε δυνατή φωτιά μέχρι να μείνει η μισή ποσότητα νερού… και ιδού η πηκτίνη σας. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για μαρμελάδες ή οτιδήποτε χρειάζεται πήξιμο και φυσικά για την αποτοξίνωσή σας.
Διατηρείται στο ψυγείο για 6 μήνες