Δείτε μια φανταστική συνταγή για ΜΑΡΟΥΛΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ από την Θεσσαλονίκη με αγάπη!
(με αυγολέμονο ή χωρίς)
Υλικά
3 μαρούλια (όχι σγουρά, ίσια)
500 γραμμάρια κιμά (μοσχαρίσιο ή ανάμικτο μοσχάρι και χοιρινό)
2 ξερά κρεμμύδια πολτοποιημένα
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 φλ. τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλ. τσ. άνηθο ψιλοκομμένο
λίγο δυόσμο
1 φλ. ρύζι γλασέ ή καρολίνα (για σούπα)
2 λεμόνια (το χυμό τους)
1 αβγό
λάδι, αλάτι, πιπέρι
500 γραμμάρια κιμά (μοσχαρίσιο ή ανάμικτο μοσχάρι και χοιρινό)
2 ξερά κρεμμύδια πολτοποιημένα
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 φλ. τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλ. τσ. άνηθο ψιλοκομμένο
λίγο δυόσμο
1 φλ. ρύζι γλασέ ή καρολίνα (για σούπα)
2 λεμόνια (το χυμό τους)
1 αβγό
λάδι, αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία λεκάνη βάζουμε τον κιμά και τον ανακατεύουμε μαζί με τα κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ρύζι, το μαϊντανό, τον άνιθο, το δυόσμο, 1 κουταλιά γλυκού από το χυμό του λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε πολύ καλά.
Πλένουμε τα μαρούλια και παίρνουμε χωριστά ένα- ένα φύλλο και το ζεματάμε σε βραστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα. Παίρνουμε ένα φύλλο (αφαιρούμε με μαχαίρι προσεκτικά το κοτσάνι στο σημείο που είναι πολύ χοντρό) και βάζουμε 1 κουταλιά από τη γέμιση, ενώνοντας το σχισμένο φύλλο, ώστε να μην βγει η γέμιση έξω.
Πλένουμε τα μαρούλια και παίρνουμε χωριστά ένα- ένα φύλλο και το ζεματάμε σε βραστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα. Παίρνουμε ένα φύλλο (αφαιρούμε με μαχαίρι προσεκτικά το κοτσάνι στο σημείο που είναι πολύ χοντρό) και βάζουμε 1 κουταλιά από τη γέμιση, ενώνοντας το σχισμένο φύλλο, ώστε να μην βγει η γέμιση έξω.
Το τυλίγουμε όπως τους λαχανο-ντολμάδες ή τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα
Στρώνουμε σε μία κατσαρόλα ή χύτρα 4 φύλλα μαρουλιού και από επάνω βάζουμε τους ντολμάδες μας. Ρίχνουμε το λάδι, το χυμό του λεμονιού και ένα ποτήρι του κρασιού νερό. Τους σκεπάζουμε με ένα πιάτο και τους βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πιούν το ζουμί τους. Τότε τους βγάζουμε σε μία άλλη κατσαρόλα και κρατάμε το ζουμί τους.
Παίρνουμε ένα αβγό και το χτυπάμε σε ένα μπόλ. Ρίχνουμε σιγά- σιγά το χυμό από ένα λεμόνι συνεχίζοντας το χτύπημα. Σιγά- σιγά προσθέτουμε και 1 ποτήρι νερού από το ζεστό ζωμό των ντολμάδων και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Ρίχνουμε τότε το αβγολέμονο στο φαγητό από επάνω και το κουνάμε να πάει παντού.
πηγη gothess.gr, φωτο Greeks Channel