Οι ματιές
Ένα υπέροχο Χριστουγεννιάτικο φαγητό που φτιάχνονταν στη Ρούμελη, με μικρές διαφορές από περιοχή σε περιοχή και που σιγά – σιγά λησμονιέται, είναι οι ματιές. Το φαγητό αυτό με το ίδιο όνομα, αλλά και με άλλο το “μπάμπω”, το συναντάμε στη Θράκη, με το όνομα “καρβαβίτσα ή καρκαβίτσα” το συναντάμε και στην Ανατολική Μακεδονία, με το όνομα ομαθιές – αμαθιές στην Κρήτη. Ανήκει στην κατηγορία των αλλαντικών, είναι ένα είδος λουκάνικου.
Συνταγή
Ματιές= έντερο
-
- 1/2 κιλό ρύζι για πιλάφι
- 1 ποτήρι σταφίδες
- αλατοπίπερο, λίγο μπαχάρι
- 2 κουταλιές κανέλα
- 1 πρέζα γαρύφαλλο
Παρασκευή:
Πλένουμε τις ματιές με λενόνι και με πορτοκάλια, καλά καλά, να μην μυρίζουν, στο τέλος τις τρίβουμε με το αλάτι και τις ξεπλένουμε και μετά τις γεμίζουμε.
Βράζουμε και ψιλοκόβουμε την καρδια του χοίρου και την ρίχνουμε στη γέμιση. Εάν θέλουμε να γεμίσουμε πολλές, φτιάχνουμε περισσότερη γέμιση και γεμίζουμε τις ματιές, δένουμε τις άκρες για να μην αδειάσουν και τις βράζουμε σε μπόλικο νερό προσέχοντας να μην ανοίξουν.
Μετά τις βγάζουμε, αλείφουμε ένα ταψί με λίγο από το λίπος που βράσανε οι ματιές, τις στρώνουμε σε ένα ταψί σειρά-σειρά και τις ψήνουμε να ροδίσουν.
Από το Ανθολόγιο συνταγών από την Κάρυστο της Ελένης Παπαλυμπέρη.
Πλένουμε τις ματιές με λενόνι και με πορτοκάλια, καλά καλά, να μην μυρίζουν, στο τέλος τις τρίβουμε με το αλάτι και τις ξεπλένουμε και μετά τις γεμίζουμε.
Βράζουμε και ψιλοκόβουμε την καρδια του χοίρου και την ρίχνουμε στη γέμιση. Εάν θέλουμε να γεμίσουμε πολλές, φτιάχνουμε περισσότερη γέμιση και γεμίζουμε τις ματιές, δένουμε τις άκρες για να μην αδειάσουν και τις βράζουμε σε μπόλικο νερό προσέχοντας να μην ανοίξουν.
Μετά τις βγάζουμε, αλείφουμε ένα ταψί με λίγο από το λίπος που βράσανε οι ματιές, τις στρώνουμε σε ένα ταψί σειρά-σειρά και τις ψήνουμε να ροδίσουν.
Από το Ανθολόγιο συνταγών από την Κάρυστο της Ελένης Παπαλυμπέρη.
φωτο goevia.com