Μελιτζανοσαλάτα πολίτικη, η κανονική!
“Η μελιτζάνα θέλει κάρβουνο”
(υπάρχουν πολλές παραλλαγές γιατί η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη αλοιφή “σηκώνει” διάφορα υλικά, η αμέσως πιο γευστική είναι η Αγιορείτικη που την έχουμε στην ιστοσελίδα μας)
Υλικά συνταγής
-
1 ½ κιλό μελιτζάνες φλάσκες
-
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
-
Λίγο χωριάτικο ξύδι δυνατό
-
100ml ελαιόλαδο
-
2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
-
αλάτι και λίγο πιπέρι
Διαδικασία συνταγής
-
Η μελιτζάνα θέλει φωτιά.Ψήνουμε στα κάρβουνα τις μελιτζάνες (όταν η φωτιά είναι δυνατή) έτσι αποκτούν ωραία, καπνιστή γεύση. Αν δεν έχουμε την δυνατότητα να τις ψήσουμε στα κάρβουνα, τις ψήνουμε σε ανοιχτή φλόγα όπως π.χ.σε εστία γκαζιού ή στο μικρό γκαζάκι(καμινέτο), αλλά σίγουρα το αποτέλεσμα δε θα είναι το ίδιο. Ψήνουμε τις μελιτζάνες για περίπου 10 λεπτά. Η φλούδα τους πρέπει να είναι μαύρη (καμένη) και το εσωτερικό μαλακό. Μην ανησυχείτε, δεν θα διαλυθεί η σάρκα.
-
Αφού κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε σε τρυπητό για 15 περίπου λεπτά ώστε να αποβάλουν τα πολλά υγρά τους.
-
Σε ένα μπολ, διαλύουμε με πιρούνι τη σάρκα ,προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά. (όχι στο μπλέντερ). Δεν χρειάζεται να τις λιώσουμε πολύ και να τις κάνουμε λείο πολτό. Είναι από τις πιο απλές αλλά και γευστικότερες γκουρμέ συνταγές!