Η ΜΕΛΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ
(συνταγή από το cookpad, Mariana Mykonos)
Υλικά
40 κομμάτια
Για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
Χλιαρό νερό όσο πάρει
Διαφορετικά 2 φύλλα έτοιμη ζύμη κουρού κάνει
Γέμιση:
300 γρ ανθότυρο στραγγισμένο (κανονικά μπαίνει τυροβολιά Μυκόνου)
1 αυγό
100 γρ μέλι ή 1 φλιτζάνι
2 κσ κανέλα
Μπόλικο μέλι για το μέλωμα γύρω στα 50-100ml
Εκτέλεση
Πριν ξεκινήσουμε, αν χρησιμοποιείτε ανθότυρο θα πρέπει να το στραγγιξετε καλά να φύγουν τα υγρά, εγώ το βάζω σε ένα τούλι και σιγά σιγά το σφίγγω να φύγουν τα περίσσια υγρά. Ξεκινάμε το φύλλο μας, ανακατεύουμε πρώτα όλα τα υλικά της ζύμης και προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο, ώστε να γίνει μια μαλακιά ζύμη που θα κολλάει ελάχιστα στα χέρια μας. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170° στις αντιστάσεις. Ανοίγουμε το ζυμάρι μας σε 2 φύλλα να καλύπτουν το ταψί μας, ούτε πολύ λεπτά αλλά ούτε και χοντρά (δείτε φωτο). Στρώνουμε σε ένα αντικολλητικό ταψί (εγώ βάζω και λαδόκολλα) το ένα φύλλο μας, απλώνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο μας.
Χαράζουμε την πίτα μας με τα κομμάτια μας σε ρομβους, τρυπάμε ελαφρά το πάνω φύλλο μας με ένα πιρούνι, ραντίζουμε με ελάχιστο νερό και βάζουμε στον φούρνο για 1 ώρα στους 170° στις αντιστάσεις. Έπειτα κατεβάζουμε στους 160 και μόνο στη κάτω αντίσταση για 10 λεπτά να ψηθεί καλά, ελέγχοντας μη μας καεί (αναλόγως τον φούρνο μπορεί να χρειαστεί λιγότερο η περισσότερο ψήσιμο), θέλουμε να γίνει τραγανή και αρκετά ρόδινη.
Μόλις είναι έτοιμη τη βγάζουμε και περιχύνουμε με όσο μέλι θέλουμε (εγώ βάζω λίγο, περίπου 50 με 100ml (1 ποτήρι του κρασιού περίπου), κανονικά βάζουν παραπάνω αλλα θεωρώ δε χρειάζεται). Αφήστε να κρυώσει ναι σερβίρετε ιδανικά με παγωτό βανίλια ή στρατσιατελα
Καλή απόλαυση!!