Από την καλή μας φίλη Ασημένια Μήλιου
Υλικά :
3 μήλα jonagold κομμένα σε φέτες 1/2 του εκ.
2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλική (μπορείτε και καστανή)
2 γεμάτες κ.σ. μαργαρίνη ή βούτυρο
1 κοφτό κ.γ.κανέλα
3/4 φλ. καρύδια χοντροσπασμένα
3 αυγά
1+ 3/4 φλ. ζάχαρη (μπορείτε και 1+1/2)
3/4 μιας πλάκας βουτύρου ή μαργαρίνης
(1 φλυτζάνι βούτυρο εναλλακτικά)
1 φλ. γάλα (ίδιο με τα άλλα)
φαρίνα κόκκινη up, ώσπου να πετύχετε ένα μείγμα σύστασης κανονικού κέικ
(τα 3/5 της συσκευασίας θα πάρει περίπου στα παραπάνω μας υλικά, ανάλογα τα υγρά)
ξύσμα πράσινου λεμονιού κα λίγο από το χυμό του
(το έκοψα ανεβαίνοντας στο σπίτι, απίθανη η μυρωδιά του!!!)
βανίλια σε οποιαδήποτε μορφή
tip : όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου
Πως την φτιάχνουμε :
Σε ταψάκι αλείφετε την πρώτη ποσότητα βουτύρου, να καλύψει καλά τον πάτο σε πυκνή στρώση και συνεχίζετε με τα πλαϊνά μέχρι το χείλος πάνω, όπως βουτυρώνετε το σκεύος κανονικά.
Σκορπάτε κουταλιά κουταλιά τη ζάχαρη να καλύψετε το βούτυρο καλά, αν χρειαστεί ανάλογα το σκεύος προσθέστε λίγη ακόμη, εγώ δεν μετράω, εμπειρικά.
Θα ρίξετε λίγη και στα πλαϊνά, σε ύψος περίπου 2- 2,5 εκ.
Το κάνουμε για να καραμελώσουμε τα μήλα και περιμετρικά του σκεύους, όχι μόνο στον πάτο του, αλλά και γιατί δίνει και μια ωραία ελαφριά κρούστα στο υπόλοιπο β’ πάτωμα (κέικ) του γλυκού μας.
Από πάνω τοποθετείτε σε ρόδα τη μια φέτα μήλου κολλητά και λίγο από κάτω από την άλλη, χωρίς κενά.
Βάζετε και στο κέντρο μήλα αν περισσέψουν, σαν λουλούδι (φωτο 4). Τώρα, θα ρίξετε και ελάχιστους κόκκους ζάχαρης πάνω από τα μήλα σας, σκόρπιους εδώ κι εκεί!
Πασπαλίζετε την κανέλα (όση σας αρέσει) και βάζετε στο φούρνο στους 180β. να μαλακώσουν τα μήλα. Θα δείτε το βούτυρο να τα αγκαλιάζει καθώς ψήνονται και να κάνει φουσκάλες.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε κανονικά το κέικ σας, μπορείτε και με το δικό σας τρόπο και δοσολογία, όπως π.χ. το κλασικό κέικ. Δεν έχει μεγάλη διαφορά, εγώ σας έδωσα στα υλικά το δικό μου.
Βγάζετε τα μήλα από το φούρνο, αφήνετε να σταθεροποιηθούν και να κρυώσουν ελαφρά, ρίχνετε από πάνω το τριμμένο καρύδι, να καλύψετε ικανοποιητικά την επιφάνεια των μήλων και στη συνέχεια πάνω από αυτό, προσθέτετε όλο το μείγμα του κέικ.
Ισιώνετε την επιφάνεια και ψήνετε κανονικά το κέικ σας να φουσκώσει, γύρω στα 55λ. μέσο όρο.
Το βγάζετε από το φούρνο, αφήνετε να σταθεί λίγο, ξεκολλάτε με ένα μαχαιράκι πλακέ τα τοιχώματα και αναποδογυρίζετε το γλυκό σε παιτέλα. Αν τυχόν κολλήσουν κάποια μήλα στον πάτο του ταψιού και αφήσουν τρύπες στην επιφάνεια, συμβαίνουν κι αυτά, μην πτοηθείτε!
Αφήστε λίγο να σταθεροποιηθούν και χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι σπρώχνοντάς τα ελαφρά να βγουν και στη συνέχεια τα προσαρμόζετε ένα ένα εκεί που λείπουν.
Στην επιφάνεια έριξα κροκάν αμυγδάλου που μου είχε περισσέψει, εσείς μπορείτε να βάλετε λίγα καρύδια που κρατήσατε εδώ κι εκεί, ή λίγα τριμμένα φουντούκια ή αμύγδαλα! Μπορείτε να την αφήσετε κι ως έχει.
(φωτογραφίες και συνταγή : Με ό,τι έχει το ντουλάπι!)
καλή επιτυχία!!!♥️