Σε επιστροφή από ταξίδι μας στον Βόλο, έφερα πίσω αυτή την ωραία συνταγή για Μηλόπιτα, την οποία μου την έδωσε μια πολύ καλή κυρία, η αγαπητή κ. Βάλια και την ευχαριστώ πολύ .
Κάνω πολλές Μηλόπιτες …… αλλά αυτή μας έχει κλέψει την καρδιά !!!
Όταν μαλακώνουν τα μήλα , ποτέ δεν τα πετάμε ….τα καθαρίζουμε καλά και φτιάχνουμε γλυκό.
Από ένα χαλασμένο φρούτο μπορεί να βγει ένα αριστούργημα!!
Μηλόπιτα Βόλου …. της Καίτη Νίνου Χατζηζαχαρία
Υλικά :
4-5 μήλα καθαρισμένα και κομμένα φέτες (περίπου 1 εκατοστό)
1 φλιτζ. Βιτάμ
1 φλιτζ. Ζάχαρη
1 φλιτζ. Μαρμελάδα (ότι έχουμε)
2 φλιτζ. Φαρινάπ
1 φλιτζ. Βιτάμ
1 φλιτζ. Ζάχαρη
1 φλιτζ. Μαρμελάδα (ότι έχουμε)
2 φλιτζ. Φαρινάπ
4 αβγά

1 ποτηράκι κρασιού Κονιάκ
2 ποτηράκια κρασιού νερό
Κανέλα και ζάχαρη ( για πασπάλισμα)


1 ποτηράκι κρασιού Κονιάκ
2 ποτηράκια κρασιού νερό
Κανέλα και ζάχαρη ( για πασπάλισμα)
Χτυπάμε στο μίξερ ή στο μπλέντερ, το Βιτάμ με την ζάχαρη, πολύ καλά μέχρι να αφρατέψουν.
Σπάω τα αβγά σε ένα μπολ και τα ρίχνω ένα ένα στο μείγμα.
Αμέσως μετά ρίχνω σιγά σιγά το φαρινάπ.
Αφήνω το μείγμα μου στην άκρη .
Βουτυρώνω ένα ταψάκι περίπου 25 εκ. ή σε 2 φόρμες μικρές μακρόστενες, όπως έχω κάνει εγώ σήμερα….
Κόβω τα μήλα και βάζω από κάτω και στα πλάγια…
Ρίχνω λίγη ζάχαρη, κανέλα και από πάνω, μοιράζω το μείγμα και στις δυο φόρμες.
Από πάνω τοποθετώ τα μήλα που έχω είδη κόψει, με σειρά ή κάνω ότι σχέδιο θέλω και πασπαλίζω με ζάχαρη και μπόλικη κανέλα ( όσο θέλει ο καθένας ).
Βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνω για 1 ώρα.
Βουτυρώνω ένα ταψάκι περίπου 25 εκ. ή σε 2 φόρμες μικρές μακρόστενες, όπως έχω κάνει εγώ σήμερα….
Κόβω τα μήλα και βάζω από κάτω και στα πλάγια…
Ρίχνω λίγη ζάχαρη, κανέλα και από πάνω, μοιράζω το μείγμα και στις δυο φόρμες.
Από πάνω τοποθετώ τα μήλα που έχω είδη κόψει, με σειρά ή κάνω ότι σχέδιο θέλω και πασπαλίζω με ζάχαρη και μπόλικη κανέλα ( όσο θέλει ο καθένας ).
Βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνω για 1 ώρα.
Για το σιρόπι
Σε μικρό κατσαρολάκι, βάζω τη μαρμελάδα, το κονιάκ και το νερό, για 2΄ λεπτά … όχι να κάψει … απλά να ζεσταθεί … λόγο ποτού, ανακατεύω μέχρι να ενοποιηθούν καλά τα υλικά.
Μόλις βγάλω την Μηλόπιτα και αφήσω για 20΄ λεπτά, να κρυώσει ….. ρίχνω το σιρόπι της μαρμελάδας από πάνω, με ένα κουτάλι σιγά σιγά !!!
Σε μικρό κατσαρολάκι, βάζω τη μαρμελάδα, το κονιάκ και το νερό, για 2΄ λεπτά … όχι να κάψει … απλά να ζεσταθεί … λόγο ποτού, ανακατεύω μέχρι να ενοποιηθούν καλά τα υλικά.
Μόλις βγάλω την Μηλόπιτα και αφήσω για 20΄ λεπτά, να κρυώσει ….. ρίχνω το σιρόπι της μαρμελάδας από πάνω, με ένα κουτάλι σιγά σιγά !!!
Αφήνω να κρυώσει η Μηλόπιτα και σερβίρω !!!!
Καλή Επιτυχία
!!!!