Μοσέντα! (ή Μουσούντα)
Μια πίτα που κάποιοι λένε ότι είναι σπεσιαλιτέ της Ίου, είναι μια αρβανίτικη συνταγή που προφανώς ταξιδεψε
Πάμε να την δούμε
(Dimitra Cherouvim · 27/03/2014 foodcollection.gr)
Υλικά
- 500 γρ. σπανάκι
- 500 γρ. σέσκουλα
- 250-300 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 μεγάλο πράσο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 1 ματσάκι άνηθο
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1 ματσάκι τσουκνίδες
- 1 φλυτζάνι αλεύρι σταρένιο
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, λίγη κανέλα
Εκτέλεση
- Πλένω καλά και ψιλοκόβω τα χορταρικά.
- Τα αλατίζω, τα βάζω σε κατσαρόλα και τα αχνίζω 4-5 λέπτα, ώστε να χάσουν τον όγκο τους.
- Τα σουρώνω και τα ξαναβάζω στην κατσαρόλα προσθέτοντας μισό κ.γ.πιπέρι, πάπρικα, λίγη κανέλα, μισό φλυτζάνι λάδι και 1/2 – 1 φλυτζάνι αλεύρι. Ανακατεύω καλά ώστε να δέσουν τα χορταρικά.
- Τα απλώνω σε λαδωμένο ταψί φούρνου, φροντίζοντας το πάχος της στρώσης να είναι γύρω στα 3 εκ.
- Ψήνω τη χορτόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 β. για 30-40 λεπτά, ή ώσπου να ροδοκοκκινίσει.
- Αφήνω να κρυώσει λίγο, κόβω σε κομμάτια και τη σερβίρω χλιαρή. Τρώγεται και σε θερμοκρασία δωματίου. Διατηρείται για 3-4 μέρες και παραμένει νοστιμότατη.
Η μουσούντα τρώγεται ελαφρώς ξεροψημένη. Μη σας φοβίζει, γιατί έτσι είναι πολύ πιο νόστιμη. Κάτι σαν τσιπς χορταρικών στο φούρνο.