Μουστοκούλουρα με κακάο και πετιμέζι
(συνταγή Tzela Antonopoulou)
Yλικά
1 φλ.τσ. λάδι +σπορέλαιο
1 φλ.τσ. πορτοκαλάδα (με ανθρακικό ή χωρίς)
1 φλ.τσ. πετιμέζι
1/2 σφηνάκι κονιάκ
1/2 φλ.τσ. ζάχαρη
1 κ.γλ. σόδα φαγητού
1 κ.σ. μπέικιν
3 κ.σ. κακάο
2 κ.γλ. κανέλα
1/3 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
1/4 κ.γλ. γαρύφαλλο
500γρ αλεύρι γοχ
1 πρέζα αλάτι
Διαλύω την σόδα σε λίγη από την πορτοκαλάδα
Ανακατεύω με σύρμα πολύ καλά, λάδι, ζάχαρη, πετιμέζι, κονιάκ, αλάτι και μυρωδικά
Διαλύω σε λίγη από την πορτοκαλάδα την σόδα και την ρίχνω μέσα.
Κοσκινίζω αλεύρι και κακάο με το μπέικιν.
Ρίχνω σιγά σιγά μέσα στα υπόλοιπα υλικά.
Έχω μια ζύμη πολύ ωραία που πλάθεται και δεν προσθέτω αλεύρι!
Αφήνω για 10′ να ξεκουραστεί
Σε ταψί με λαδόκολλα πλάθω και βάζω τα μουστοκούλουρα.
Βρέχω με νερό και ρίχνω σουσάμι αν θέλω. Επίσης μπορώ να κάνω μια λακούβα στο κέντρο και να βάλω μαρμελάδα
ΠΡΟΣΟΧΗ! Ακριβώς πάνω στο ταψί, βάζω ένα ακόμα αναποδογυρισμένο ώστε να μην ξεραθούν τα μουστοκούλουρα όσο ψήνονται.
Ψήνω για 15-18′, αέρα, 175-180