Μύδια Πιερίας με τραχανά!
“Σε αυτή τη συνταγή συνυφαίνονται δύο τοπικές παραδόσεις: τα μύδια, η καλλιέργεια των οποίων είναι σημαντική επιχείρηση στα παράλια της Πιερίας, και την τραχανόσουπα, ένα από τα πιο ευχάριστα πιάτα της ενδοχώρας, που συνήθως σερβίρεται με κεφτέδες.”
Για 6 μερίδες
-
- 5 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- ½ φλιτζ. ξινό τραχανά ή τραχανά νηστίσιμο (λαχανικών)
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- ¼ κ.γ. μπούκοβο
- 1 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
- ½ φλιτζ. νερό
- 2 φλιτζ. φρέσκιες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη ή καλής ποιότητας ψιλοκομμένη ντομάτα κονσέρβας
- Αλάτι και λευκό πιπέρι όσο θέλουμε
- 1 πρέζα ζάχαρη (προαιρετικά)
- 2 κιλά μύδια πλυμένα (τριμμένα με το βουρτσάκι κάτω από τρεχούμενο νερό και με το γενάκι τους – αν έχουν – βγαλμένο)
- 150 γρ. φέτα θρυμματισμένη
- 1 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ή σε ρηχή κατσαρόλα μαζί με τον τραχανά, το σκόρδο και το μπούκοβο, ανακατεύοντας μέχρι το σκόρδο να ροδίσει ελαφρά. Προσθέτουμε το κρασί. Όταν αρχίσει να εξατμίζεται, προσθέτουμε το νερό και τις ντομάτες και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δέσει ελαφρά. Καρυκεύουμε με αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα μύδια, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας πότε πότε, μέχρι να ανοίξουν τα μύδια, περίπου 6-8 λεπτά. (Πετάμε τα μύδια που δεν έχουν ανοίξει μετά από 8 λεπτά). Ρίχνουμε τη φέτα και τον μαϊντανό από πάνω και σερβίρουμε αμέσως.
Η πλούσια υφή της σούπας μάς προσανατολίζει σε ένα ευκολόπιοτο ερυθρό κρασί από τις ελληνικές ποικιλίες που καλλιεργούνται στους αμπελώνες της διαδρομής : Ξινόμαυρο, Κρασάτο, Σταυρωτό, Λημνιώνα.
Δρόμοι του κρασιού της βορείου Ελλάδος – Συνταγές από την Ήπειρο έως τη Θράκη με τοπικά υλικά`
έκδοση: `Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος` – 2008Από το βιβλίο μαγειρικής της Νταϊάνας Κόχυλα