Από την καλή μας φίλη Πόπη Μητραλέλη
Πατροπαράδοτη συνταγή ψαράδων της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής.
Για 1.5 κιλό μύδια περίπου
250γρ ρύζι Καρολίνα,
1 μεγάλο κρεμμύδι σε μικρά κυβάκια
και 2 μεγάλες φρέσκιες ντοματες ψιλοκομμένες.
Αφού τρίψω και βγάλω την κλωστιτσα (τρίχα) απ τα μύδια, καλό πλύσιμο και μετά στο σουρωτήρι.
Στο πλακερο σωταρω σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτω τα μύδια. Από πάνω ξανά λίγο λάδι, ελάχιστο αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Σκεπαζω και σιγοβραζω. Σε κάνα 5λεπτο έχουν ανοίξει. Πετάω όποια δεν άνοιξαν. Ριχνω το ρύζι, τη ντοματα, μπολικο άνηθο, λίγη ζάχαρη,αλατοπιπερο, πάπρικα γλυκιά ,Κρόκο Κοζάνης,ρίγανη , λίγο φρέσκο λάδι και ζεστό νερό να καλυφθούν και σιγοβραζω κουνώντας πού και πού το πλακερο, για να χωθεί το ρύζι μέσα στα κελύφη. Δεν ανακατεύουμε. Όταν μεινει στο τέλος μονο το λαδάκι ( σε 35-40 λεπτά ) είναι έτοιμο. Έχουν τη φασαρία τους να καθαριστούν τα μύδια, αλλά αυτή η θαλασσινή γεύση που απελευθερώνουν σε αποζημιώνει 🙂