Χρησιμοποιούν πολλά λαχανικά και μπαχαρικά, η συνταγή είναι άκρως αναλυτική και περιέχει και την συνταγή για ψωμι-κρέπα Τσαπάτι
Υλικά:
Για ψωμί τσαπάτι ή παράθα:
1 φλιτζάνι αλεύρι σίτου
Αλάτι για την γεύση
2 κουταλάκια του γλυκού λάδι (και λίγο περισσότερο για το μαγείρεμα της παράθα)
Λίγο περισσότερο από ⅓ φλιτζανιού νερό
Για την γέμιση:
2 μικρές πατάτες ή 1 ½ φλιτζάνι βρασμένες, αποφλοιωμένες και κομμένες σε κύβους πατάτες
⅛ κουταλάκι του γλυκού σκόνη κουρκουμά
½ κουταλάκι κόκκινο τσίλι σε σκόνη
½ κουταλάκι κόλιανδρος σε σκόνη
Από ¼ έως ½ κουταλάκι του γλυκού garam masala
2 κουταλιές της σούπας νερό
1 κουταλιά της σούπας λάδι
½ κουταλάκι κύμινο
1 πράσινη πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη
Αλάτι για την γεύση
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα κόλιανδρου
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα μέντας (προαιρετικά)
Για το mix λαχανικών:
2 – 3 κουταλιές της σούπας κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
2 – 3 κουταλιές της σούπας πράσινο πιπέρι, κομμένο σε φέτες
2 – 3 κουταλιές της σούπας καρότο, τριμμένο
2 – 3 κουταλιές της σούπας λάχανο, ψιλοκομμένο
Για το γαρνίρισμα:
½ φλιτζάνι τσάτνεϊ κόλιανδρου (σάλτσα γλυκόξινη με κόλιανδρο, αν δεν έχετε, βάλτε φρέσκο κόλιανδρο)
1 κουταλάκι του γλυκού Chaat MasalaΠροετοιμασία:
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι και τα ανακατεύουμε καλά.
Για ψωμί τσαπάτι ή παράθα:
1 φλιτζάνι αλεύρι σίτου
Αλάτι για την γεύση
2 κουταλάκια του γλυκού λάδι (και λίγο περισσότερο για το μαγείρεμα της παράθα)
Λίγο περισσότερο από ⅓ φλιτζανιού νερό
Για την γέμιση:
2 μικρές πατάτες ή 1 ½ φλιτζάνι βρασμένες, αποφλοιωμένες και κομμένες σε κύβους πατάτες
⅛ κουταλάκι του γλυκού σκόνη κουρκουμά
½ κουταλάκι κόκκινο τσίλι σε σκόνη
½ κουταλάκι κόλιανδρος σε σκόνη
Από ¼ έως ½ κουταλάκι του γλυκού garam masala
2 κουταλιές της σούπας νερό
1 κουταλιά της σούπας λάδι
½ κουταλάκι κύμινο
1 πράσινη πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη
Αλάτι για την γεύση
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα κόλιανδρου
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα μέντας (προαιρετικά)
Για το mix λαχανικών:
2 – 3 κουταλιές της σούπας κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
2 – 3 κουταλιές της σούπας πράσινο πιπέρι, κομμένο σε φέτες
2 – 3 κουταλιές της σούπας καρότο, τριμμένο
2 – 3 κουταλιές της σούπας λάχανο, ψιλοκομμένο
Για το γαρνίρισμα:
½ φλιτζάνι τσάτνεϊ κόλιανδρου (σάλτσα γλυκόξινη με κόλιανδρο, αν δεν έχετε, βάλτε φρέσκο κόλιανδρο)
1 κουταλάκι του γλυκού Chaat MasalaΠροετοιμασία:
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι και τα ανακατεύουμε καλά.
Ξεκινάμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο νερό κάθε φορά και ζυμώνουμε ώσπου να έχουμε μία λεία και μαλακή ζύμη. Βάζουμε την ζύμη σε ένα δοχείο, σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε σε ένα μπολ το κρεμμύδι, τις πιπεριές, τα καρότα και το λάχανο και ανακατεύουμε καλά. Τα τοποθετούμε στο ψυγείο. Επίσης προετοιμάζουμε και το τσάτνεϊ κόλιανδρου.
Φτιάχνουμε την γέμιση πατάτας. Πρώτα κάνουμε την πάστα των μπαχαρικών. Βάζουμε τις ξηρές σκόνες των μπαχαρικών (κουρκουμάς, κόκκινο τσίλι, κόλιανδρος και garam masala) σε ένα μικρό μπολ. Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας νερό και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και να μην έχουμε σβολάκια.
Θερμαίνουμε 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε τους σπόρους κύμινου και να τους αφήσουμε να σοταριστούν.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο πράσινο τσίλι. Σοτάρουμε για ένα λεπτό και κατόπιν προσθέτουμε την έτοιμη πάστα μπαχαρικών.
Σοτάρουμε για μόνο 15 – 30 δευτερόλεπτα. Διαφορετικά, τα μπαχαρικά θα καούν.
Θερμαίνουμε 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε τους σπόρους κύμινου και να τους αφήσουμε να σοταριστούν.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο πράσινο τσίλι. Σοτάρουμε για ένα λεπτό και κατόπιν προσθέτουμε την έτοιμη πάστα μπαχαρικών.
Σοτάρουμε για μόνο 15 – 30 δευτερόλεπτα. Διαφορετικά, τα μπαχαρικά θα καούν.
Προσθέτουμε αμέσως τις ψιλοκομμένες πατάτες και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
Αν είναι πολύ στεγνό, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νερό γιατί δεν θέλουμε να κολλήσει και να καεί και βράζουμε για 2 – 3 λεπτά.
Τέλος, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο και τα φύλλα μέντας.
Αν είναι πολύ στεγνό, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νερό γιατί δεν θέλουμε να κολλήσει και να καεί και βράζουμε για 2 – 3 λεπτά.
Τέλος, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο και τα φύλλα μέντας.
Σβήνουμε την φωτιά, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
Τώρα κάνουμε τα ψωμάκια παράθα. Ζυμώνουμε και πάλι την ζύμη ώστε να είναι ομαλή. Τη χωρίζουμε σε 6 ίσα μέρη. Κάνουμε μια λεία μπάλα και την πλάθουμε με την παλάμη μας, ώστε να έχει ένα επίπεδο στρογγυλό σχήμα. Την κάνουμε όσο μεγάλη επιθυμούμε.
Ζεσταίνουμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά με λίγο λάδι. Μόλις το λάδι ζεσταθεί, βάζουμε τις παράθα και τις τηγανίζουμε. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα, θα δούμε μερικές φυσαλίδες στην κορυφή.
Τις αναποδογυρίζουμε, και αφήνουμε για 30 δευτερόλεπτα λαδώνοντάς τες.
Τώρα κάνουμε τα ψωμάκια παράθα. Ζυμώνουμε και πάλι την ζύμη ώστε να είναι ομαλή. Τη χωρίζουμε σε 6 ίσα μέρη. Κάνουμε μια λεία μπάλα και την πλάθουμε με την παλάμη μας, ώστε να έχει ένα επίπεδο στρογγυλό σχήμα. Την κάνουμε όσο μεγάλη επιθυμούμε.
Ζεσταίνουμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά με λίγο λάδι. Μόλις το λάδι ζεσταθεί, βάζουμε τις παράθα και τις τηγανίζουμε. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα, θα δούμε μερικές φυσαλίδες στην κορυφή.
Τις αναποδογυρίζουμε, και αφήνουμε για 30 δευτερόλεπτα λαδώνοντάς τες.
Τις γυρίζουμε ξανά και ξαναλαδώνουμε. Τώρα η κάτω πλευρά είναι τηγανισμένη με λίγες καφέ κηλίδες.
Γυρίζουμε ξανά και αφήνουμε μέχρι να τηγανιστεί καλά και η άλλη πλευρά.
Γυρίζουμε ξανά και αφήνουμε μέχρι να τηγανιστεί καλά και η άλλη πλευρά.
Αφαιρούμε την παράθα και την τοποθετούμε σε δίσκο με χαρτί κουζίνας.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τις υπόλοιπες παράθας.
Μόλις ετοιμαστούν οι πιτούλες μας, ξεκινάμε να φτιάχνουμε τα σουβλάκια. Αν η γέμιση της πατάτας μας έχει κρυώσει πολύ μπορούμε να την ζεστάνουμε λίγο.
Παίρνουμε μία πιτούλα, απλώνουμε 2 κουταλάκια του γλυκού τσάτνεϊ και προσθέτουμε την γέμιση πατάτας στο κέντρο. Από πάνω βάζουμε το mixλαχανικών. Πασπαλίζουμε με chaat masala.
Τυλίγουμε προσεκτικά από το κάτω μέρος και κλείνουμε από την αριστερή και την δεξιά πλευρά. Ασφαλίζουμε την κορυφή με μία οδοντογλυφίδα, έτσι ώστε το ρολό να παραμένει άθικτο.
Σερβίρουμε αμέσως. Διαφορετικά η πιτούλα θα μουλιάσει από τα υγρά και τις σάλτσες. Μπορείτε να σερβίρουμε τα απομείναντα λαχανικά πασπαλίζοντάς τα με chaat masala ως συνοδευτικό πιάτο.
Σερβίρουμε αμέσως. Διαφορετικά η πιτούλα θα μουλιάσει από τα υγρά και τις σάλτσες. Μπορείτε να σερβίρουμε τα απομείναντα λαχανικά πασπαλίζοντάς τα με chaat masala ως συνοδευτικό πιάτο.
πηγη hindiflavours.blogspot.com