Συνταγή για νουγκά! (ή μαντολάτο) σπεσιαλιτέ Ξάνθης
Υλικά
- 2 φλιτζ. ζάχαρη
- 1 φλιτζ. υγρή γλυκόζη
- ½ φλιτζ. μέλι
- ¼ κ.γ. αλάτι
- 2 ασπράδια αυγών
- 1 κ.γ. άρωμα βανίλιας
- 125 γρ. βούτυρο μαλακό
- 60 γρ. αμύγδαλα ψημένα
- 100 γρ. κερασάκια γλασέ
Εκτέλεση
-
- Βουτυρώνετε μακρόστενο ταψί (28 Χ18 εκ.) και το σκεπάζετε με χαρτί ψησίματος. Βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα τη ζάχαρη, τη γλυκόζη, το μέλι,1/4 φλιτζ. νερό και το αλάτι και ανακατεύετε σε χαμηλή θερμοκρασία, να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Σιγοβράζετε για 8 λεπτά ή ώσπου το μίγμα να γίνεται σκληρή μπάλα όταν πέφτει σε νερό. Χτυπάτε σε μπολ τα ασπράδια σε μαρέγκα με μιξεράκι χειρός. Αδειάζετε προσεκτικά το ¼ από το σιρόπι στη μαρέγκα σαν κλωστή και χτυπάτε για 5 λεπτά ή ώσπου η μαρέγκα να γίνει γυαλιστερή και νά σφίξει ακόμα περισσότερο.
- Βράζετε το υπόλοιπο σιρόπι για 2 λεπτά, προσέχοντας να μην καεί ή ώσπου όταν το ρίχνετε από ψηλά με κουτάλι σε κρύο νερό να πέφτει σαν κλωστές. Αδειάζετε σιγά-σιγά στο μίγμα της μαρέγκας, χωρίς σταματήσετε καθόλου να δουλεύετε το μίξερ, ώσπου το μίγμα να γίνει πολύ πηχτό. Προσθέτετε το άρωμα βανίλιας και το βούτυρο και χτυπάτε για 4-5 λεπτά ακόμα. Ρίχνετε μέσα τα αμύγδαλα και τα κερασάκι; και ανακατεύετε καλά.
- Αδειάζετε το μίγμα στο ταψί και ισιώνετε την επιφάνεια με λάμα μαχαιριού ή σπάτουλα. Βάζετε στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον, ώσπου να πήξει. Το ξεφορμάρετε. Σε επιφάνεια εργασίας και με πολύ κοφτερό μαχαίρι το κόβετε σε μακρόστενα κομμάτια. Τυλίγετε το κάθε κομμάτι σε διαφανή μεμβράνη και τα διατηρείτε στο ψυγείο.
συνταγή από greekouzina.gr