Και μια και είναι καλοκαίρι και είμαστε χαλαρά, σας έχω ΤΗΝ ΠΑΕΓΙΑ που θα καταπλήξει τα πλήθη!
(Όταν πήγαμε Βαρκελώνη δοκιμάσαμε φυσικά την δικιά τους τοπική, έχει δεκάδες παραλλαγές, ακόμα και με κουνέλι!)
Παέγια Ανδαλουσίας!
Η συνταγή είναι από εκτύπωση που έκανα το 2011 από τις συνταγές της παρέας. Την έχω κάνει πολλές φορές και έχει μείνει αξέχαστη.
Υλικά για 4 άτομα (βαθύ, μεγάλο τηγάνι)
1 ποτήρι ελαιόλαδο
3-5 πιπεριές πράσινες σε κομμάτια
3 κρεμμύδια σε ροδέλες
1/2 κιλό γαρίδες
1/2 κιλό σουπιές φιλέτο
1/2 κιλό καλαμαράκια
1/2 κιλό μύδια
όστρακα όσα θέλετε
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1 ντομάτα
600 ρύζι για ρυζότο
κουρκουμά ή σαφράν
σκόρδο
Καθαρίζουμε τις γαρίδες από έντερο και μουστάκια. Καθαρίζουμε τα μύδια από την τρίχα.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1,5 λίτρο νερό και βάζουμε τις σουπιές, καλαμαράκια και την ντομάτα, και βράζουμε για 10′
Κρατάμε το ζουμί, βγάζουμε τα θαλασσινά.
Σε βαθύ και μεγάλο τηγάνι βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές με το σκόρδο.
Σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε τα θαλασσινά που βράσαμε.
Προσθέτουμε τα 2/3 του ζωμού και το ρύζι. Σιγά σιγά προσθέτουμε όλο τον ζωμό ή νερό μέχρι να γίνει το ρύζι.
Αλατοπιπερώνουμε.
10′ πριν γίνει το ρύζι ρίχνουμε τα όστρακα, τα μύδια και τις γαρίδες.
Ανακατεύουμε με προσοχή. Η Παέγια είναι έτοιμη όταν αρχίζει να “πιάνει” και να στεγνώνει στα τοιχώματα.
Βγάζουμε από την φωτιά και σκεπάζουμε με πετσέτα.
Σερβίρουμε με σαγκρία!