Χαρακτηριστικός ο σταυρός με γλάσο!
Τα φτιάχνουν στις αγγλόφωνες περιοχές την Μ. Παρασκευή γι αυτό και το σχήμα του σταυρού που βάζουν επάνω με γλάσο ή με μείγμα από αλεύρι και νερό.
Υλικά για 16 τσουρεκάκια
3/4 φλιτζάνι γάλα χλιαρό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8γρ)
3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 1/4 αν χρειαστεί
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
2 αβγά
1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
2 κουταλάκια μπαχαρικά (κανέλα, κάρδαμο, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο σε ποσότητες που προτιμάμε το κάθε ένα)
1/2 φλιτζάνι σταφίδες
για την επάλειψη πριν το ψήσιμο
1 αβγό
1 κουταλιά γάλα
για το γλάσο
1/2 φλιτζάνι άχνη ζάχαρη
1 κουταλιά γάλα
Πώς γίνονται
Σε ένα μπολάκι βάζουμε το γάλα χλιαρό με ένα κουταλάκι ζάχαρη, 2 κουταλιές από το αλεύρι και προσθέτουμε τη μαγιά. Αφήνουμε να σταθεί για 5-10 λεπτά να δουλέψει η μαγιά. Ανακατεύουμε τις σταφίδες με μια κουταλιά από το αλεύρι. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς, το βούτυρο και τα αβγά ελαφρά χτυπημένα. Χτυπάμε με το μίξερ να ενωθούν όλα τα υλικά. Το μείγμα μας θα κολλάει σε αυτή τη φάση. Ρίχνουμε τις σταφίδες και σιγά σιγά αλεύρι από το 1/4 που έχουμε παραπάνω μέχρι να γίνει ένα μείγμα μαλακό αλλά που να μην κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
Πλάθουμε τη ζύμη σε 16 μπαλάκια. Διπλώνουμε τις άκρες από τα ζυμαράκια προς τα κάτω ώστε να έχουμε μια λεία επιφάνεια. Τα βάζουμε σε ταψιά που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί με αρκετή απόσταση μεταξύ τους. Τα σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και πετσέτα και τα αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200β. Χτυπάμε το αυγό με το γάλα και αλείφουμε τα ζυμαράκια.
Τα ψήνουμε για 12-15 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Ανακατεύουμε το γάλα με την άχνη για να φτιάξουμε το γλάσο. Το βάζουμε σε ένα κορνέ ή σε ένα μικρό σακουλάκι που κόβουμε τη μια άκρη και φτιάχνουμε το σταυρό επάνω στα ψωμάκια. Αφήνουμε να σκληρύνει το γλάσο.
**Κόβουμε την ζύμη σε 16 κομμάτια να γίνουν ομοιόμορφα όλα ώστα να ψηθούν σωστά!
πηγη cookandfeed.blogspot.com