Να κάνουμε και πετιμέζι από φιρίκι Πηλίου;
(συνταγή Bostanistas)
Πετιμέζι από μήλα (φιρίκια)
Συνταγή προσαρμοσμένη για 10 κιλά φιρίκια
Πλένουμε και χοντροκόβουμε τα φιρίκια αφαιρώντας μόνο τα κοτσάνια. Τα βάζουμε στην πιο μεγάλη κατσαρόλα μας και προσθέτουμε νερό να τα σκεπάζει. Βράζουμε αρκετή ώρα, έως ότου τα φιρίκια λιώσουν. Όταν κρυώσουν, τα βάζουμε σε δόσεις σε ένα τουλουπάνι και πιέζοντας συγκεντρώνουμε τον χυμό τους σε μια άλλη κατσαρόλα.
Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, βάζουμε την κατσαρόλα να βράσει σε δυνατή φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου ο χυμός γίνει σκουρόχρωμος και παχύρρευστος σαν μέλι. Τον βάζουμε σε μικρά βάζα και τον διατηρούμε όπως τις μαρμελάδες.
Έχουμε ένα φυσικό γλυκαντικό, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για μέλι σε ροφήματα και τηγανίτες, αλλά και σαν πετιμέζι σε κέικ και νηστίσιμες συνταγές. Με αυτό γλύκαινε και ο Κένταυρος Χείρων το βραστάρι του από φασκόμηλο και άνθη μολόχας, τα κρύα πηλιορείτικα πρωινά του χειμώνα.
φωτο-κειμενο bostanistas.gr