ΠΟΙΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΕΣ;
• Η γεύση της πατάτας δεν έχει να κάνει τόσο με την ποικιλία, όσο με τη λίπανση του χωραφιού, το κλίμα και το έδαφος. Καλό είναι λοιπόν να δοκιμάζουμε πατάτες από διάφορους τόπους και από διάφορους παραγωγούς, ώστε να καταλήξουμε σε αυτές που προτιμάμε.
• Ονομαστές είναι οι πατάτες του Νευροκοπίου και της Νάξου. Στο μεν Νευροκόπι οι χαμηλές θερμοκρασίες ευνοούν την καλλιέργεια μιας πολύ γευστικής πατάτας, πλούσιας σε άμυλο, κατά την καλοκαιρινή περίοδο που στην υπόλοιπη χώρα επικρατεί ξηρασία, ενώ στη Νάξο, το αμμώδες έδαφος και το γλυκό κλίμα δίνουν μια πρώτης τάξεως πατάτα την άνοιξη και το φθινόπωρο. Λόγω αυτών των ιδιαιτεροτήτων, η πατάτα Νευροκοπίου έχει καθιερωθεί ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ) από το 2002, ενώ η Νάξος έχει καταθέσει παρόμοιο αίτημα στην Ε.Ε.
• Καλή πατάτα θεωρείται, μεταξύ άλλων, και των Σερρών, του Λασιθίου Κρήτης, της Θήβας, της Αχαΐας, της Τρίπολης και της Κύπρου.
• Ονομαστές είναι οι πατάτες του Νευροκοπίου και της Νάξου. Στο μεν Νευροκόπι οι χαμηλές θερμοκρασίες ευνοούν την καλλιέργεια μιας πολύ γευστικής πατάτας, πλούσιας σε άμυλο, κατά την καλοκαιρινή περίοδο που στην υπόλοιπη χώρα επικρατεί ξηρασία, ενώ στη Νάξο, το αμμώδες έδαφος και το γλυκό κλίμα δίνουν μια πρώτης τάξεως πατάτα την άνοιξη και το φθινόπωρο. Λόγω αυτών των ιδιαιτεροτήτων, η πατάτα Νευροκοπίου έχει καθιερωθεί ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ) από το 2002, ενώ η Νάξος έχει καταθέσει παρόμοιο αίτημα στην Ε.Ε.
• Καλή πατάτα θεωρείται, μεταξύ άλλων, και των Σερρών, του Λασιθίου Κρήτης, της Θήβας, της Αχαΐας, της Τρίπολης και της Κύπρου.
ΑΓΟΡΑ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
• Διαλέγουμε πατάτες που δεν έχουν πληγές και σκασίματα εξωτερικά ούτε είναι κούφιες και σκούρες στο εσωτερικό τους.
• Αν είναι μαλακές και ζαρωμένες, σημαίνει ότι είναι πολυκαιρισμένες. Αν έχουν βγάλει φύτρες, είναι επίσης ένδειξη ότι έχουν μείνει καιρό στην αποθήκη, σε μάλλον ακατάλληλες συνθήκες.
• Απορρίπτουμε όσες έχουν πρασινίσει, γιατί περιέχουν υψηλές ποσότητες μιας φυσικής τοξικής ουσίας, της «σολανίνης».
• Αν είναι μαλακές και ζαρωμένες, σημαίνει ότι είναι πολυκαιρισμένες. Αν έχουν βγάλει φύτρες, είναι επίσης ένδειξη ότι έχουν μείνει καιρό στην αποθήκη, σε μάλλον ακατάλληλες συνθήκες.
• Απορρίπτουμε όσες έχουν πρασινίσει, γιατί περιέχουν υψηλές ποσότητες μιας φυσικής τοξικής ουσίας, της «σολανίνης».
πηγη Kathimerini