ΥΛΙΚΑ
Ζύμη
- 1200 γρ. αλεύρι
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
- 1 ποτήρι γάλα
- 2 κουτ. σούπας μέλι
- 1 ποτήρι χλιαρό νερό
- 2 αυγά
- 4 κουτ. σούπας λάδι
- 2 κουτ. γλυκού αλάτι
Γέμιση
- 10 μεσαίες πατάτες
- 2 πράσα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 5 φρέσκα κρεμμυδάκια
- Άνηθος
- Μαϊντανός
- Ρίγανη-αλάτι-πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Ζύμη
- Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και το μέλι. Περιμένουμε μέχρι να κάνει φουσκάλες.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά αφήνοντας τελευταίο το αλεύρι που το προσθέτουμε σταδιακά (μπορεί να μη χρειαστεί να προσθέσουμε όλη την ποσότητα).
- Αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια των 90 γρ. και τα αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσουν για 15 λεπτά ακόμα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε δίσκο (μπορεί να βοηθήσει ένα μικρό πιάτο για το σχήμα).
- Προσθέτουμε τη γέμιση και κλείνουμε τη ζύμη στην μία άκρη.
- Ψήνουμε τα πιροσκί στον φούρνο, στον αέρα, για 20-25 λεπτά και μέχρι να ροδίσουν.
Γέμιση
- Σε μία κατσαρόλα με νερό βράζουμε τις πατάτες.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγη λιπαρή ουσία και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, το πράσο, τον άνηθο, τον μαϊντανό, προσθέτουμε τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε.
- Μόλις τα κρεμμύδια τσιγαριστούν, βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
- Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι ή με το εργαλείο για τον πουρέ .
- Προσθέτουμε τις πατάτες στο τηγάνι και ανακατεύουμε.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Μπορούμε στη γέμιση αντί για πατάτα να βάλουμε μαγειρεμένο κιμά
πηγή dairy-free.eu