Σας δίνουμε και εναλλακτική αρτύσιμη, με φέτα στο τέλος του άρθρου
Υλικά για το ζυμάρι:
- 1 κιλό αλεύρι
- 15-20 γραμ. (έναν κύβο) μαγιά μπύρας νωπή (ή ξερή 7 γραμμάρια)
- 2-3 κουταλιές σούπας λάδι
- 1-2 κουταλιές σούπας ξύδι
- 1 κοφτό κουταλάκι ζάχαρη
- 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
- 1 ½ -2 ποτήρια νερό χλιαρό
- Μπόλικο λάδι για το τηγάνισμα (κατά προτίμηση σπορέλαιο)
Εκτέλεση:
Κοσκινίζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι και ανοίγουμε στο κέντρο μια λακουβίτσα. Ρίχνουμε μέσα το νερό, την μπυρομαγιά (ή την ξερή), τη ζάχαρη, το αλάτι και τα υπόλοιπα υλικά.
Ζυμώνουμε αρκετά, ώσπου να κάνουμε μια ζύμη απαλή, μαλακιά και ελαστική που δεν κολλάει στα χέρια.
Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε μικρά κομματάκια, στο μέγεθος μικρού αυγού.
Τα ανοίγουμε με το χέρι ή με τον πλάστη σε μικρά στρογγυλά πιτάκια με διάμετρο 8-10 εκατ. και στο κέντρο τους βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση που μας αρέσει…
Διπλώνουμε το πιτάκια και τα πιέζουμε στις άκρες για να μην ξεκολλήσουν και χυθεί η γέμιση. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν και τα τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι.
Υλικά για τη γέμιση πατάτας:
- ½ κιλό βρασμένες και πολτοποιημένες πατάτες
- 1 μικρό κρεμμύδι
- Αλάτι –ρίγανη –μπούκοβο (οποιοδήποτε μυρωδικό της αρεσκείας μας)
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ελαφρά, ρίχνουμε τις πολτοποιημένες πατάτες, τη ρίγανη, το μπούκοβο και ανακατεύουμε.
Αν δεν νηστεύετε κάνετε γέμιση τυριού
Υλικά για τη γέμιση τυριού:
- Μισό κιλό τυρί
- 1 αυγό
Θρυμματίζουμε το τυρί, ρίχνουμε το αυγό και ανακατεύουμε.
πηγή ixomageiremata.gr- Αυγή