Πιροσκί ονειρεμένα, τραγανά, με αλεύρι υποκίτρινο για ζυμώματα!
Πιροσκί δικής μου παραλλαγής με γέμιση πατάτας, με οδηγίες αναλυτικές! προσοχή στο τέλος!
Υλικά
500 αλεύρι υποκίτρινο (για ψωμί)
250 γρ γάλα φρέσκο ή εβαπορέ μικρό αραιωμένο, χλιαρό
30-35 γρ ζάχαρη (2 γεμάτες κ.σ.)
10 γρ αλάτι (2 γεμάτα κ,γλ)
100 γρ μαλακό βούτυρο
30 γρ, νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι ξηρή + 1/4 κ,γλ ακόμα ξηρή
Εκτέλεση
Διαλύω στο χλιαρό γάλα την μαγιά
Ρίχνω την ζάχαρη, ανακατεύω και αφήνω 5′
Μετά ρίχνω όλα τα υλικά, κάνω μια ζύμη που δεν θα είναι πολύ λεία, αλλά θα είναι μαλακή. Αν δείτε ότι κάνει πολλές ρωγμές προσθέστε ελάχιστο νερό ή γάλα να στρώσει
Αφήνω για 1/2 ώρα ή παραπάνω, να διπλασιαστεί
Γέμιση
1 πολύ μεγάλη και μια μικρή πατάτα ή 3 μικρές
2-3 κ.σ. κρεμμυδάκι φρέσκο ωμό
Ρίγανη
Γλυκό κόκκινο πιπέρι
4-5 κ.σ. μαϊντανό
αλάτι
Μόλις γίνει η ζύμη και η γέμιση, χωρίζω σε μικρά μέρη σιγά σιγά την ζύμη, γεμίζω με καλή ποσότητα και κλείνω προσεκτικά.
Αφήνω σε ταψί με λαδόκολλα τα πιροσκί, 1/2 ώρα να ξαναφουσκώσουν.
Τηγανίζω σε σπορέλαιο!
ΠΡΟΣΟΧΗ! Ξεκινάω με το 9 στο μάτι της κουζίνας αλλά μόλις βάλω το πρώτο πιροσκί, μειώνω στο 6-7, γιατί μαυρίζουν εύκολα!
Θα τα γυρνάτε κάθε 10 δευτερόλεπτα, 4-5 φορές από κάθε πλευρά