Εκτέλεση
-
Σ’ενα μπωλ βάζω 2 ποτήρια απ’το αλεύρι και το ανακατεύω με το μπεικιν.
-
Ρίχνω τη ζάχαρη, το αλάτι, το μαχλέπι, το βούτυρο, το λάδι, το νερό και το ασπράδι.
-
Τα ζυμώνω και προσθέτω κι άλλο αλεύρι αν χρειαστεί. Η ζύμη δεν πρέπει να γίνει πολύ σφιχτή.
-
Τα πλάθω, τα αλείφω με κροκάδι και τα πασπαλίζω με σουσάμι μαύρο. Τα ψήνω στους 180 για 10 λεπτά , αντιστάσεις, και μετά κατεβάζω στους 170 για άλλα 20-30 λεπτά το πολύ (ανάλογα και με το φούρνο βέβαια).
ιδανικό παραδοσιακό σχήμα είναι ένα πεταλάκι ενωμένο, σαν φύλλο
φωτο συνταγές της παρέας
Δημοσιεύθηκε απόστις , στο cookpadΓια τα τσατάλια- 200 γραμμάρια βούτυρο ανάλατο (τύπου Βιτάμ)
- ½ κούπα αραβοσιτέλαιο
- 1 γιαούρτι στραγγιστό
- 2 ½ κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν πάουντερ
- 1 ½ κουταλάκι τριμμένο μαχλέπι (και λίγο «μπαχτσίσι»!)
- 3 κούπες αλεύρι
Σε βαθύ σκεύος βάζουμε το βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου), την ζάχαρη, το αραβοσιτέλαιο και το γιαούρτι και ανακατεύουμε ελαφρά. Προσθέτουμε το αλάτι, το μπαίκιν, το μαχλέπι και στο τέλος το αλεύρι.
Η μητέρα μου έκανε μπαλάκια με το ζυμάρι και τα αράδιαζε στο ταψί. Μετά, με το δάκτυλο τα πατούσε να πλατύνουν. Τώρα που το σκέφτομαι θα μπορούσε να το κάνει και μ’ ένα πιρούνι! (Για να δικαιολογηθεί και το όνομα, τσατάλια!)
Αραιώνουμε έναν κρόκο αυγού με λίγο νερό, αλείφουμε τα τσατάλια μας και στο τέλος τα πασπαλίζουμε με το μαύρο σουσάμι! (Επίσης χωρίς μαύρο σουσάμι δεν γίνονται τσατάλια!)
Τα ψήνω στους 180 βαθμούς για είκοσι λεπτά (προθερμασμένο φούρνο, αντιστάσεις) γιατί όπως και τα μουστοκούλουρα, τα θέλω λίγο ζυμαρένια! (Όποιος τα αγαπάει ξεροψημένα, ας τα αφήσει λίγο περισσότερο!)
συνταγή από Λένα Μαντά