Χιώτικη ζουμερή πορτοκαλόπιτα χωρίς αυγά!
Υλικά
1/2 κιλό φύλλο κρούσταϛ
1 ποτήρι νερού (κλασικό ψηλό) ζάχαρη
1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1 γιαούρτι 2%
2 βανίλιες / 1/2 κ.γλ.
1 φακελάκι baking powder / 1 1/2 – 2 κ.γ.
1/2 κιλό φύλλο κρούσταϛ
1 ποτήρι νερού (κλασικό ψηλό) ζάχαρη
1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1 γιαούρτι 2%
2 βανίλιες / 1/2 κ.γλ.
1 φακελάκι baking powder / 1 1/2 – 2 κ.γ.
αν θέλετε και 1/4 κ.γλ. μαστίχα σκόνη (δικιά μου παρέμβαση)
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
To σιροπι
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση
Σε ένα ταψί ανοίγουμε τα φύλλα όσο πιο καλά και τα βάζουμε λίγα λίγα στουϛ 100 βαθμούϛ να ξεραθούν, ετσι ώστε να θρυμματίζονται εύκολα.
Eπειτα τα θρυμματίζουμε όλα σε ένα μεγάλο μπολ.
Bάζετε όλα τα υλικά μέσα και ανακατεύετε καλά. Mετά βάζετε το μείγμα σε ένα ταψί αλλά να μην είναι λαδωμένο γιατί η πίτα έχει αρκετό λάδι και δεν κολλάει.
Ψήνετε στουϛ 180 για περίπου 30 -40 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο ξανθό καφέ χρώμα και αν θέλετε τσεκάρετε με ένα μαχαιράκι αν βγαίνει στεγνό.
Aφού την βγάλετε από τον φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει τελείωϛ και φτιάχνετε το σιρόπι.
Tο βράζετε για 10 λεπτά να δέσει και αφού έχει κρυώσει το γλυκό μαϛ περιχύνετε με σιρόπι να πάει παντού. Tο ρουφάει πολύ γρήγορα.
Eτοιμη! Eίναι υπέροχη όταν μπει στο ψυγείο.
πηγη cookpad.com