Πώς αποθηκεύουμε τα αμπελόφυλλα;
(πηγή faghta-giagias.blogspot.com)
Υλικά
• 60 – 70 αμπελόφυλλα τρυφερά και αράντιστα
• 1 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
• 1 – 2 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
• νερό
Αν έχετε παραπάνω φύλλα, διπλασιάζετε τις ποσότητες
Τι κάνουμε
Διαλέγουμε τρυφερά αμπελόφυλλα, χωρίς σκισίματα και σημάδια, που να μην είναι ραντισμένα.
Τα πλένουμε πολύ καλά, όπως τα χόρτα και στο τελευταίο νερό, βάζουμε μια κουταλιά καλό ξύδι. Τ᾿ αφήνουμε να σταθούν για λίγο.
Στη συνέχεια κόβουμε τα κοτσάνια, (όχι σύριζα, αφήνουμε 1 – 1½ εκατοστό, για να μην σκιστεί το φύλλο).
Τα στοιβάζουμε σε εικοσάδες, ή εικοσιπεντάδες, τοποθετώντας τα με την εσωτερική τους πλευρά προς τα επάνω, με τέτοιο τρόπο που, το κοτσάνι του δεύτερου, να μπαίνει δίπλα στου πρώτου, με το κενό του δεύτερου φύλλου, προς την ίδια μεριά με του πρώτου.
Στη συνέχεια, τα τυλίγουμε σε ρολά, ξεκινώντας από τις άκρες των αμπελόφυλλων και έπειτα τα βάζουμε στριμωχτά, σε βάζο που να τα χωράει.
Ρίχνουμε το αλάτι, το χυμό του λεμονιού, το γεμίζουμε με νερό, μέχρι επάνω και το κλείνουμε σφιχτά.
Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό, σε χαμηλή φωτιά, (όχι να κοχλάζει), στους 80°C και τοποθετούμε μέσα το βάζο με τα φύλλα.
Το βράζουμε για 20 λεπτά, το βγάζουμε και το αφήνουμε να παγώσει.
Διατηρείται σε δροσερό και σκιερό μέρος, για ένα χρόνο.
- Αν θέλετε για κατάψυξη, τα ζεματίζετε, όλα να έχουν μπει στην κατσαρόλα με την ίδια όψη φύλλου, μόλις τα ζεματίσετε, στραγγίζουν πολύ καλά και μετά τα τυλίγετε σε ρολό αρκετά μαζί, σε μεμβράνη (τυλίγετε σαν καραμέλα) και τα βάζετε στην κατάψυξη να κρυώσουνΜετά σε σακκουλάκια στην κατάψυξη