1. Διαλέγω πιπεριές ανοιχτόχρωμες που συνήθως είναι λεπτόφλουδες και ντομάτες όχι πολύ ώριμες, να κρατάνε.
2. Το κοτσάνι από τα γεμιστά το κόβω γύρω γύρω από τον λαιμό προσεκτικά και κρατάω στην άκρη τα καπάκια για να τα ξανατοποθετήσω μόλις γεμίσω τις πιπεριές και τις ντομάτες.
3. Μετράω το ρύζι που θα μπει στην γέμιση. Όσα γεμιστά έχω, τόσες κουταλιές της σούπας μείον 3 κουταλιές. Δηλαδή 12 γεμιστά = 9 κουταλιές ρύζι.
Αν τα γεμιστά είναι πολύ μεγάλα τότε μετράω ακριβώς το ρύζι, όσα είναι τα γεμιστά.
Μην ξεχνάτε ότι τα μεγάλα γεμιστά αργούν πιο πολύ στο ψήσιμο, καλύτερα μικρά και τρυφερά, βγαίνουν πιο νόστιμα.
4. Πριν γεμίσω τα λαχανικά, ρίχνω ελάχιστη ζάχαρη στον πάτο κάθε γεμιστού.
5. Γεμίζω με κουταλάκι και συνεχώς “χτυπάω” το γεμιστό στον πάγκο ή στο χείλος της κατσαρόλας να πάει το ρύζι παντού, να μην έχει κενά. Βοηθάμε και με το κουταλάκι.
6. Η γέμιση πρέπει να είναι νόστιμη, θέλει αρκετή “πρασινάδα” δηλ. άνιθο, κρεμμυδάκι φρέσκο και κρεμμύδι ξερό και μαϊντανό, δυόσμο αν σας αρέσει και αρκετό λάδι, αλλιώς θα είναι νερόβραστα. Επίσης το ρύζι θα πρέπει λίγο να έχει “σπάσει”, να είναι μισοέτοιμο.
7. Μόλις γεμίσω ρίχνω πάλι λίγο λαδάκι σε κάθε γεμιστό και κλείνουμε με το καπάκι, να μην φύγει η γέμιση καθώς ψήνονται.
8. Βάλτε ελαφρώς πλαγίως τα γεμιστά αν είναι μεγάλα, να ψηθούν ομοιόμορφα.
9. Κόψτε πατάτε κυδωνάτες και βάλτε τις ανάμεσα στα γεμιστά για να μην κουνιούνται τα γεμιστά. Οι πατάτες γίνονται πεντανόστιμες.
10. Τα γεμιστά δεν θέλουν πολύ νερό στο ταψί, βγάζουν μόνα τους υγρά, θα βάλετε λίγο νερό για να τα βοηθήσετε μόνο να ψηθούν ωραία.
11. Μόλις τελειώσετε, ρίχνετε από πάνω λίγο λάδι και λίγο αλάτι.
12. Φουρνίστε στους 200, αντιστάσεις, μέχρι να πάρουν χρώμα. Αν θέλετε μπορείτε και στον αέρα, αλλά σκεπασμένα για 1/2 ώρα. Και μετά ξεσκέπαστα.Το ρύζι είναι ήδη μισομαγειρεμένο, οπότε θέλετε περίπου 1- 1,5 ώρα ανάλογα το μέγεθος των γεμιστών.
φωτο δική μου