Προσέξτε τις λεπτομέρειες αλλιώς θα φάτε ένα λιωμένο μείγμα τυριών και τίποτα παραπάνω!
Yλικά για 4-6 άτομα
Συνολικά 1 κιλό τυρί (ότι αναλογία σας βολεύει)
500-700 γρ. ελβετική gruyere (εναλακτικά μια ελληνική αγελαδινή, όχι πολύ ώριμη, με ήπια γεύση γραβιέρα
300-500 γρ. τυρί που λιώνει π.χ. γνήσιο vacherin, έμενταλ, τα γαλλικά comte ή munster, ιταλική fontina (ανάλογα με τη γεύση που σας αρέσει)
300-500 γρ. τυρί που λιώνει π.χ. γνήσιο vacherin, έμενταλ, τα γαλλικά comte ή munster, ιταλική fontina (ανάλογα με τη γεύση που σας αρέσει)
3 ποτήρια κρασιού Μοσχοφίλερο ή Sylvaner ή Sauvignon blanc
1 φλ.τσαγιού κιρς ή γκράπα ή τσίπουρο
1 σκελίδα σκόρδου
1 κ.γ. κορν φλάουρ
1/3 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο ή κύμινο (προαιρετικό)
1 χωριάτικη μπαγκέτα (γαλλική), χθεσινή, για να έχει συμπαγή υφή
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 φλ.τσαγιού κιρς ή γκράπα ή τσίπουρο
1 σκελίδα σκόρδου
1 κ.γ. κορν φλάουρ
1/3 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο ή κύμινο (προαιρετικό)
1 χωριάτικη μπαγκέτα (γαλλική), χθεσινή, για να έχει συμπαγή υφή
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για συνοδευτικά
Βραστές πατάτες με τη φλούδα τους
Αγγουράκια τουρσί
Κρεμμυδάκια (μικρά σαν του στιφάδου) τουρσί
Έντονο με σφιχτή υφή αλλαντικό
Ροδέλες από λουκάνικο (ψητό ή βραστό)
Πράσινη σαλάτα
Ειδικό σκεύος για fondue (ή εναλλακτικά ένα κατσαρολάκι με βαρύ πάτο και μια μικρή συσκευή ρεσό, που διατηρεί ζεστό το σκεύος με κερί). Τα ειδικά μακριά πιρούνια για το φοντύ.
Εκτέλεση
Αφαιρούμε την κρούστα των τυριών και τα κόβουμε σε κυβάκια.
Κόβουμε το ψωμί σε κυβάκια μεγέθους μπουκιάς (με την κόρα του).
Καθαρίζουμε το σκόρδο, το κόβουμε στη μέση και τρίβουμε καλά όλο το εσωτερικό του σκεύους μας. Το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά με 1 ποτήρι κρασί και μια μικρή ποσότητα τυριού και αφήνουμε να λιώσει το τυρί. Προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί και το τυρί και ανακατεύουμε αργά με ξύλινο κουτάλι ή σπάτουλα, ώστε να αρχίσει να δημιουργείται ένα κρεμώδες μείγμα.
Διαλύουμε το κορν φλάου στο κιρς ή το τσίπουρο και το προσθέτουμε. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα μείγμα ομοιόμορφο, συνεκτικό, που να κάνει «κόρδες». Τρίβουμε πιπέρι, ρίχνουμε το κύμινο ή το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και τοποθετούμε το σκεύος επάνω στο ρεσό με το αναμμένο κεράκι.
Ο καθένας τσιμπάει με το ειδικό πιρούνι έναν κύβο ψωμιού (ή μισή μικρή βραστή πατάτα), το βουτά στο τυρί και το βγάζει περιστρέφοντάς το για να η στάξει. Μέχρι τη μεταφορά στο στόμα έχει κρυώσει αρκετά, δοκιμάστε ωστόσο την πρώτη φορά για να μην καείτε!
Συνοδεύουμε με αλλαντικά και λουκάνικα, με πίκλες ή ό,τι άλλο πιστεύετε ότι θα ταιριάξει στη γεύση σας.
πηγη cheeselovers.gr