Και φυσικά σας έχουμε την αυθεντική συνταγή για τα ΠΟΥΓΚΙΑ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ!
Μία παραδοσιακή συνταγή της κ. Ελένης Σταγώνη.
Υλικά (για αλμυρά ή γλυκά πουγκιά)
Για τη ζύμη:
• ½ κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
• 3 κουτ. της σούπας λάδι
• 1 κουτ. του γλυκού αλάτι
• 1 αυγό
• Το χυμό από ένα λεμόνι
• Λίγο νερό
Γέμιση αλμυρή:
• Κοπανιστή (αν βρείτε αυθεντική Μυκόνου ή παρόμοιο ή σε έσχατη περίπτωση φέτα απλή)
• 1 αυγό
• Λίγο νερό
• Λίγο δυόσμο
Γέμιση γλυκιά:
• Χλωρή (χλωρό τυρί ή μυζήθρα φρέσκια )
• Λίγο κανέλα
• Λίγο ζάχαρη
• Λίγο γάλα
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε σε ένα μπωλ τα υλικά της ζύμης, από τα στερεά προς τα ρευστά και ζυμώνουμε ώστε να γίνει αφράτη ζύμη (όχι πολύ σφιχτή). Την κόβουμε σε μικρά μπαλάκια τα οποία ανοίγουμε στην συνέχεια πιέζοντας τα ώστε να γίνουν στρογγυλές πιτούλες.
Τοποθετούμε τη γέμιση της αρεσκείας μας στη μία πλευρά του κύκλου απλώνοντας την χωρίς αυτή να φτάσει στις άκριες. Κατόπιν διπλώνουμε την πιτούλα και πιέζουμε τις άκριες της ζύμης για να κλείσει και τσιμπάμε τη ζύμη στο ημικύκλιο της για να σιγουρευτούμε ότι δεν θα φύγει η γέμιση εν’όσο θα τηγανίζεται.
Τις ρίχνουμε στο τηγάνι σε καυτό λάδι για να ψηθούν. Τις γυρνάμε και μόλις ροδίσουν τις βγάζουμε τοποθετώντας τες σε αποροφητικό χαρτί.
Τα γλυκά πουγκιά τα πασπαλίζουμε με μέλι και κανέλα.
πηγη astypalea.net