Πουγκιά Πάτμου! **
**Απίθανο γλυκό (έχει διαδικασία και συνηθίζεται γενικά στα Δωδεκάνησα) **
Υλικά:
1 λίτρο Σπορέλαιο
750 γραμμάρια φυτικό βούτυρο
4 κιλά μαλακό αλεύρι (για μπισκότα)
Χυμό από 2 φρέσκα λεμόνια
Περίπου 1,5 λίτρο νερό
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά στο μίξερ μέχρι να πετύχουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι.
Υλικά για τη γέμιση:
2 κιλά μαύρο αμύγδαλο κομμένο στο μπλέντερ
2 κιλά καρυδόψιχα κομμένη στο μπλέντερ
500 γραμμάρια φρυγανιά
30 γραμμάρια μοσχοκάρυδο
30 γραμμάρια κανέλα
0,5 λίτρου ανθόνερο Πάτμου
Για το σιρόπι:
4 κιλά ζάχαρη
2,5 λίτρα νερό
1,5 κιλό μέλι θυμάρι
Βράζουμε το σιρόπι και όταν είναι έτοιμο ρίχνουμε όλα τα υλικά γέμισης μέσα και το αφήνουμε να βράσει λίγο και να δέσει.
Την επόμενη μέρα ανοίγουμε το ζυμάρι και γεμίζουμε με το κουτάλι σε σχήμα πουγκί.
Με ένα πηρούνι κεντάμε την έξω πλευρά. Στην συνέχεια, σε ένα τηγάνι ρίχνουμε μπόλικο λάδι και όταν είναι έτοιμο τηγανίζουμε τα πουγκιά. Ετοιμάζουμε ένα επιπλέον σιρόπι παρόμοιο με το πρώτο και όταν κρυώσουν τα πουγκιά τα βουτάμε στο καυτό σιρόπι.
πηγη ieramonopatia.gr