Υλικά (για 3-4 μερίδες):
2 γλυκοπατάτες
2 πατάτες
1 ½ φλιτζάνι γάλα
2 κουταλιές βούτυρο ή φυτική μαργαρίνη
Λίγο αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση:
Ξεφλουδίζουμε τις γλυκοπατάτες και τις πατάτες και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Ρίχνουμε τα κομμάτια σε κατσαρόλα μαζί με το γάλα και τα βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό.
Αφαιρούμε τις πατάτες και τις πολτοποιούμε με τον μύλο του πουρέ. Προσθέτουμε όσο γάλα θέλουμε προκειμένου να έχουμε την επιθυμητή υφή. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε, μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο.
Αν δεν έχουμε τον ειδικό μύλο του πουρέ, ρίχνουμε στο μούλτι λίγα κομμάτια πατάτας μαζί με λίγο γάλα, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε το μίγμα. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα κομμάτια πατάτας. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.
Συμβουλή: Η καλύτερη εποχή για τη γλυκοπατάτα είναι ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος.
Προσοχή: Αν έχετε πρόβλημα με το σάκχαρό σας, αποφεύγετε να καταναλώνετε βραστές πατάτες. Όταν οι πατάτες (που κατά τα άλλα μπορούν να καταναλώνονται και από διαβητικούς) βράζουν, αποκτούν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, με αποτέλεσμα να αυξάνεται περισσότερο το ζάχαρο από ό, τι αν τις καταναλώνατε σε άλλη μορφή (π.χ. ψητές).
πηγη grandmama.gr