Απίθανο συνοδευτικό, από την Ιταλία.
-
1 λίτρο νερό
-
1 κ.γλ. αλάτι
-
250 γρ. πολέντα (θα την βρείτε στα ράφια του σούπερ μάρκετ μαζί με το σιμιγδάλι ή το αλεύρι)
-
1 κ.γλ. πάπρικα
-
½ κ.γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες (προαιρετικά)
-
400 γρ. αλεσμένες ντομάτες ή/και ντοματάκια
-
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
-
1 κ.γλ. ζάχαρη
-
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
100 γρ. τριμμένη γραβιέρα ή παρμεζάνα
Οδηγίες
-
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C και στρώνω διαφανή μεμβράνη σε ένα ταψάκι (28×18 εκ.). Βάζω το νερό να πάρει βράση μαζί με το αλάτι.
-
Ρίχνω την πολέντα με σταθερή ροή στο βραστό νερό και την αφήνω να βράσει για 5’. Ενώ ανακατεύω, προσθέτω στο μείγμα την πάπρικα και το μοσχοκάρυδο. Μεταφέρω τον χυλό στο ταψί και ισιώνω την επιφάνεια με την πίσω πλευρά ενός κουταλιού. Αφήνω την πολέντα στην άκρη να κρυώσει και να πήξει.
-
Σοτάρω αρχικά το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτω τις ντομάτες, τον πελτέ και τη ζάχαρη. Τέλος αλατοπιπερώνω και σιγοβράζω την σάλτσα ντομάτας για 20’ να πιεί τα υγρά της.
-
Όταν πλέον έχει κρυώσει και στερεοποιηθεί, αδειάζω την πολέντα σε επίπεδη επιφάνεια και την κόβω σε τετράγωνα κομμάτια. Βουτυρώνω ένα πυρίμαχο σκεύος και τοποθετώ τα μισά κομμένα κομμάτια. Ρίχνω από πάνω τη μισή σάλτσα ντομάτας και πασπαλίζω με το μισό τυρί. Επαναλαμβάνω με τα υπόλοιπα υλικά. Ψήνω την πολέντα για 25’ μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να αποκτήσει κρούστα.