από την καλή μας φίλη Ευμορφία Χορτιατινού
Το ψωμάκι μου από προζύμι που έπιασα μόνη μου!
Έφτιαχνα και εγώ το ψωμάκι γαστρας,μα όταν δεν μπόρεσα να βρω μαγιά έκανα το δικό μου προζυμακι και σε 5-6 μέρες το ψωμάκι μου με προζύμι,τέλεια γεύση άλλο επίπεδο,δεν το αλλάζω με τίποτα!
Κρατάει φρέσκο πιο πολλές μέρες και αυτή η λίγο ξυνουτσικη γεύση που αφήνει εμας μας αρέσει μυρίζει χωριό!
Υλικά
700 γρμ αλεύρι σταρένιο(χωριάτικο η για ζυμωτα)
2 κόφτες κ.γ.αλατι,
1 κ.γ κόφτη ζάχαρη,
270γρμ προζύμι,
νερό χλιαρό(αυτό δεν έχω ακόμα αναλογία ριχνω μέχρι να γίνει ζυμαρακι μαλακό.
Ζυμωνω αρκετά να γίνει αφράτο και σέξυ, βάζω πετσετουλα καθαρή σε ένα μπολ (υπολογίζω πως θα διπλασιαστεί) βάζω το ζυμαρακι μου αφηνω όλη νύχτα και το πρωί ψήνω στην γάστρα,που έχω προθερμανει στους 250 αντίσταση και ψήνω 30λεπτα σκεπασμενο και 30 στους 200 ανοιχτό καπάκι!