Οι δικοί μας… οι παλιοί από τη Σμύρνη τα λέγανε φοινίκια, σήμερα τα λένε μελομακάρονα και τα σημερινά σκευάσματα που φτιάχνουν εδώ, λίγη σχέση έχουν με αυτά που ήρθαν από τη Μικρά Ασία και την Πόλη.
Ακολουθείστε τη συνταγή των γιαγιάδων μας και φτιάξτε μοναδικά μελομακάρονα με τον παραδοσιακό τρόπο.
Υλικά
1 κιλό μαλακό αλεύρι ή έστω για όλες τις χρήσεις (θέλουμε αλεύρι που κάνουμε μπισκότα π.χ.)
½ λίτρο καλό παρθένο ελαιόλαδο
½ ποτήρι ζάχαρη
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 ποτήρι φρεσκοστυμένη πορτοκαλάδα (όχι του κουτιού)
ξύσμα φλούδας από ένα πορτοκάλι
1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
1 ποτήρι χονδροκοπανισμένα καρύδια
1 κοφτό κουταλάκι κανέλα και 1 κοφτό κουταλάκι γαρύφαλλο
Για το σιρόπι
1 ποτήρι καλό μέλι
1 ποτήρι ζάχαρη
¾ ποτηριού νερό
Εκτέλεση
Βάλτε σε μια λεκάνη όπως οι παλιοί και ανακατέψτε καλά με το χέρι (στο μίξερ ή σύρμα σήμερα για ευκολία) το λάδι και τη ζάχαρη και ανακατέψτε για αρκετή ώρα. Κοσκινίστε το αλεύρι. Σε μια μικρή λεκάνη ρίχνετε μέσα το μίγμα λαδιού- ζάχαρης και το κονιάκ, τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα (όλα μαζί τα υγρά και το μπεικιν).
Βάλτε μέσα και την κανέλλα και το γαρύφαλλο και ανακατέψτε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μετά ρίξτε λίγο λίγο το κοσκινισμένο αλεύρι και ζυμώστε μέχρι να γίνει μαλακή η ζύμη (να μην κολάει στο χέρι δλδ). Δεν πειράζει να μείνει και λίγο αλεύρι, δεν το παίρνει όλο και δεν θελει ζύμωμα σφιχτό αλλα απαλό με τα δάχτυλα να μην ξερνάει το λάδι.
Πλάθουμε την ζύμη σαν σουτζουκάκια, παίρνουμε μια ξύστρα και στο μέρος που έχει τα χοντρά τετραγωνάκια εξογκώματα, ακουμπάμε την ζύμη μας πάνω εκεί και με τα δάκτυλα ενωμένα την πιέζουμε ελαφρά και την σέρνουμε λίγο. Το κλασικό σμυρναϊκό μελομακάρονο έχει από κάτω μια γούβα και την επάνω επιφάνεια ανώμαλη για να κρατάει το σιρόπι και το καρύδι.
Είναι εύκολο να το πετύχετε αν δεν μπορείτε απλά ακουμπήστε το πάνω στην ξύστρα και πιέστε του ελαφρά με τα δάκτυλα να κάνει μια μικρή γούβα. Το σμυρνέικο μελομακάρονο έχει γούβα από κάτω, τελεία…
Βάζουμε μια λαδόκολλα στο ταψάκι μας και ψήνουμε σε μέτριο φούρνου 170 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσει (20-30 λεπτά).
Τα μελομακάρονα τα αφήνετε να κρυώσουν καλά και εν τω μεταξύ εμείς ελάτε να φτιάξουμε το σιρόπι μας.
Ρίχνουμε το μέλι την ζάχαρη και το νερό να πάρουν μερικές βράσεις.
Όσο αυτό είναι ζεστό ρίχνουμε μέσα μια τρυπητή κουτάλια 2-3 μαζί τα μελομακάρονα μας και αφού στραγγίξουν τα τοποθετούμε σε πιατέλες. Όταν τελειώνει κάθε στρώση τους ρίχνουμε μια κουταλιά μέλι και τα πασπαλίζουμε με καρύδια.
Αυτά τα μελομακάρονα είναι η Σμυρνέικη έκδοση, το μελομακάρονο είναι τραγανό, το σιρόπι δεν το έχει ποτίσει και δεν σε πνίγει η γλυκύτητα του.
mikrasiatis.gr