Θα σας δώσουμε μια συνταγή από την Χαλκιδική, υπέροχη και Πασχαλινή!
Κατσικάκι με ρύζι και σταφίδες!
(συνταγή τοπική Χαλκιδικής από την κυρία Στέλλα Σπανού)
Ψύμα ή Αγιοργίτικο η τοπική ονομασία του
Λίγες μέρες απόμειναν για την Ανάσταση και σιγά σιγά προετοιμαζόμαστε για το πασχαλινό τραπέζι. Στη Χαλκιδική η παραδοσιακή συνταγή για πασχαλινό κατσικάκι στο φούρνο θέλει ρύζι, άνηθο και φρέσκα κρεμμυδάκια… Έχει μοναδική νοστιμιά και λέγεται Ψύμα ή Αγιοργίτικο.
Υλικά
1,5 κιλό κατσίκι σε μερίδες
3 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια
3 φλιτζάνες ρύζι
100 γραμ. σταφίδες
Χυμός από 1 λεμόνι
Αλάτι
Μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβετε σε μερίδες το κατσικάκι και το ξεπλένετε με κρύο νερό.
Το τοποθετείτε σε μια κατσαρόλα με νερό, ίσα να το σκεπάσει, το ξαφρίζετε και το αφήνεται να βράει μέχρι να μαλακώσει. Μόλις τελειώσει το βράσιμο, το στραγγίζετε και κρατάτε το ζουμί. Σοτάρετε στο μισό λαδί τα καθαρισμένα και κομμένα κρεμμυδάκια και προσθέτετε για λίγο και το ρύζι. Σε ένα ταψί τοποθετείτε πρώτα τις σταφίδες, κατόπιν το ρύζι και μετά τα κομμάτια από το κρέας. Χτυπάτε το χυμό λεμονιού με λάδι, αλάτι, μαύρο πιπέρι και το ζουμί που κρατήσατε και περιχύνετε το κατσίκι. Τυλίγετε με αλουμινόχαρτο και το ψήνετε στους 180 βαθμούς για 2 ώρες.