5 κιλά σταφύλι μοσχάτο χωρίς κουκούτσι
Τρυγήστε τις ρόγες από τα τσαμπιά και κρατήστε 800 γραμμάρια από αυτές, διαλέγοντας τις πιο γερές. Πλύντε τες πολύ καλά. Βάλτε τις υπόλοιπες σε λεκάνη και ζυμώστε τες δυνατά αρκετή ώρα. Στύψτε τες λίγες λίγες και στραγγίστε όσο χυμό έχουν δώσει.
Ξαναβάλτε τις πατημένες ρόγες στη λεκάνη και ζυμώστε τες ξανά, μέχρι να μείνουν μόνο οι πέτσες. Θα πάρετε συνολικά 2,4 λίτρα μούστο περίπου.
Στραγγίστε τον 2 φορές από τουλπάνι πυκνό και αδειάστε τον σε λεκάνη. Ρίξτε μέσα 2 κουταλιές στάχτη καθαρή κοσκινισμένη από ξύλα. Ανακατέψτε πολύ καλά και αφήστε τον 12 ώρες. Αδειάστε τον προσεκτικά, προσέχοντας να μη πέσουν τα κατακάθια σε κατσαρόλα.
Μετρήστε περίπου 2 λίτρα που αρκούν για τις ρόγες. Βάλτε τον σε δυνατή φωτιά και βράστε τον 5 λεπτά, αφαιρώντας όλο τον αφρό σχολαστικά. Χαμηλώστε τη φωτιά και βράστε τον ξεσκέπαστο 25 λεπτά. Ρίξτε τις ρόγες και βράστε ακόμη άλλα 45 λεπτά(από την ώρα που θα αρχίζει ο βρασμός ξανά), μέχρι να δέσει ο μούστος και να πάρει το σκούρο χρώμα του πετιμεζιού.
Αφήστε το γλυκό να κρυώσει 12 ώρες και, ξαναβράστε το άλλα 5 λεπτά, αν δείτε ότι είναι κάπως αραιό. Κενώστε το σε βάζο καθαρό και αποστειρωμένο και συντηρήστε το εκτός ψυγείου. Μούστο μπορείτε να πάρετε έτοιμο απο λαΐκές ή παραγωγούς στα χωριά.
πηγή serraikanea.g