Σαραγλί Ξάνθης
(συνταγή από CaptainCook.gr)
Η συνταγή είναι πάρα πολύ απλή και το μόνο που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας είναι τα πολλά φύλλα Βηρυτού. Για ένα μεγάλο ταψί θα χρειαστείτε δυο πακέτα φύλλα δηλαδή περίπου 24 φύλλα.

Υλικά (περίπου 45 κομμάτια)
18 φύλλα Βηρυτού (τα πολύ λεπτά)
2 κούπες καρύδια ή αμύγδαλα περασμένα στο μούλτι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/3 κούπας βούτυρο ή λάδι για την νηστίσιμη εκδοχή
18 φύλλα Βηρυτού (τα πολύ λεπτά)
2 κούπες καρύδια ή αμύγδαλα περασμένα στο μούλτι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/3 κούπας βούτυρο ή λάδι για την νηστίσιμη εκδοχή
Για το σιρόπι
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα μέλι
1 κουταλιά της σούπας χυμός λεμόνι
1 1/2 κούπα νερό
1 ξυλάκι κανέλας
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα μέλι
1 κουταλιά της σούπας χυμός λεμόνι
1 1/2 κούπα νερό
1 ξυλάκι κανέλας
Διαδικασία
*** προσοχή! το σαραγλί κρύο και καυτό το σιρόπι για το σιρόπιασμα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 150 βαθμούς.
Ανακατεύουμε σε μπολ το τριμμένο καρύδι ή αμύγδαλο με την κανέλα.
Παίρνουμε 3 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο, τα φέρνουμε μπροστά μας και βουτυρώνουμε το επάνω φύλλο. Πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς και προσθέτουμε από επάνω άλλα 3 φύλλα, το ένα επάνω στο άλλο και πάλι βουτυρώνουμε μόνο το επάνω φύλλο και πασπαλίζουμε και πάλι με μια χούφτα ξηρούς καρπούς.
Διπλώνουμε στην μέση, φέρνοντας τα φύλλα προς το μέρος μας και ξεκινάμε να τυλίγουμε το ρολό μας, σφιχτά αλλά όχι πάρα πολύ σφιχτά.
Κόβουμε τα κομματάκια λεπτά απο το σαραγλί μας και στρώνουμε σε βουτυρωμένο σκεύος.
Ψήνουμε τα σαραγλάκια μέχρι να πάρουν καλό χρώμα (θα σκουρύνουν αρκετά όταν σιροπιαστούν) για 1 ώρα και 10 λεπτά.
Φτιάχνουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά μαζί, φέρνουμε σε βράση και σιγοβράζουμε το σιρόπι μας για 5 λεπτά. Εντωμεταξύ το ξαφρίζουμε όσο βράζει.
Σιροπιάζουμε τα γλυκά μας ένα ένα με κουτάλι με το καυτό σιρόπι και αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε τα κομματάκια λεπτά απο το σαραγλί μας και στρώνουμε σε βουτυρωμένο σκεύος.
Ψήνουμε τα σαραγλάκια μέχρι να πάρουν καλό χρώμα (θα σκουρύνουν αρκετά όταν σιροπιαστούν) για 1 ώρα και 10 λεπτά.
Φτιάχνουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά μαζί, φέρνουμε σε βράση και σιγοβράζουμε το σιρόπι μας για 5 λεπτά. Εντωμεταξύ το ξαφρίζουμε όσο βράζει.
Σιροπιάζουμε τα γλυκά μας ένα ένα με κουτάλι με το καυτό σιρόπι και αφήνουμε στην άκρη.
Αφού κρυώσει και πάρει όλο το σιρόπι του διατηρείται στο ψυγείο.