Σαρδέλες με λάχανα (χόρτα διάφορα)
ΥΛΙΚΑ
- 3 ξερά κρεμμύδια
- 15 φρέσκα κρεμμύδια
- 1 κιλό σπανάκι
- 500 γρ. σέσκουλα
- 500 γρ. λάπατα
- 500 γρ. τσουκνίδες
- 500 γρ. παπαρούνες
- 1 ματσάκι άνηθο
- 1 ματσάκι μάραθο
- 200 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κιλό σαρδέλες
- 3 λεμόνια
- αλάτι, μαύρο & κόκκινο πιπέρι
EΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά και χοντροκόβουμε όλα τα χόρτα. Βάζουμε στην κατσαρόλα ένα
φλιτζανάκι του καφέ νερό και προσθέτουμε τα ξερά κρεμμύδια να μαλακώσουν.
Μόλις σωθεί το νερό, προσθέτουμε το λάδι και τα φρέσκα κρεμμύδια. Στη συνέχεια
ρίχνουμε τα χόρτα στην κατσαρόλα με την εξής σειρά : σπανάκια, λάπατα, σέσκουλα,
παπαρούνες, τσουκνίδες και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε το
αλάτι και τα πιπέρια και αφήνουμε να σωθούν τα υγρά που έβγαλαν τα χόρτα. Στο
τέλος προσθέτουμε τον άνηθο και το μάραθο για να μη χάσουν το άρωμά τους. Όταν
είναι έτοιμα, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα βάζουμε σε ένα ταψί. Απλώνουμε
με την κουτάλα ομοιόμορφα και στρώνουμε από πάνω τις σαρδέλες τις οποίες έχουμε
καθαρίσει και πλύνει νωρίτερα. Έπειτα κόβουμε τα λεμόνια σε ροδέλες, αφαιρούμε τα
κουκούτσια για να μην πικρίζουν και τα τοποθετούμε επάνω στις σαρδέλες. Ψήνουμε
το φαγητό στο φούρνο στους 200οC για 1 ώρα.
φλιτζανάκι του καφέ νερό και προσθέτουμε τα ξερά κρεμμύδια να μαλακώσουν.
Μόλις σωθεί το νερό, προσθέτουμε το λάδι και τα φρέσκα κρεμμύδια. Στη συνέχεια
ρίχνουμε τα χόρτα στην κατσαρόλα με την εξής σειρά : σπανάκια, λάπατα, σέσκουλα,
παπαρούνες, τσουκνίδες και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε το
αλάτι και τα πιπέρια και αφήνουμε να σωθούν τα υγρά που έβγαλαν τα χόρτα. Στο
τέλος προσθέτουμε τον άνηθο και το μάραθο για να μη χάσουν το άρωμά τους. Όταν
είναι έτοιμα, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα βάζουμε σε ένα ταψί. Απλώνουμε
με την κουτάλα ομοιόμορφα και στρώνουμε από πάνω τις σαρδέλες τις οποίες έχουμε
καθαρίσει και πλύνει νωρίτερα. Έπειτα κόβουμε τα λεμόνια σε ροδέλες, αφαιρούμε τα
κουκούτσια για να μην πικρίζουν και τα τοποθετούμε επάνω στις σαρδέλες. Ψήνουμε
το φαγητό στο φούρνο στους 200οC για 1 ώρα.
πηγή macedoniancuisine-pkm.gr