Για το κρέας
900 γρ. κοτόπουλο φιλέτο ή μοσχάρι κόντρα φιλέτο ή ψαρονέφρι
½ φλιτζ. χυμό λεμονιού φρεσκοστυμμένο
¼ φλιτζ. μηλόξιδο ή λευκό κρασί
¼ φλιτζ. ελαιόλαδο
½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
½ κουτ. γλυκού κύμινο
½ κουτ. γλυκού κάρδαμο
½ κουτ. γλυκού ρίγανη ή θυμάρι
½ κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
½ κουτ. γλυκού πιπέρι μαύρο
¼ κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
¼ κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
3 μέτριες ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
3 μέτρια κρεμμύδια
Για την γέμιση
Σάλτσα ταχίνι ταρατόρ
5 αραβικές πίτες
½ κουτ. γλυκού σουμάκ
1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
½ φλιτζ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Αγγουράκι τουρσί κομμένο σε λωρίδες (προαιρετικό)
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα μπαχαρικά μαζί με το χυμό λεμονιού και το μηλόξιδο ή το λευκό κρασί σε ένα μπλέντερ για λίγα λεπτά.
Κόβουμε το κοτόπουλο ή το κόκκινο κρέας σε μήκος 7-8 εκατοστά και πάχος 1,5 εκατοστά περίπου.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά το κρέας με τη μαρινάδα, πασπαλίζουμε με το ελαιόλαδο, στη συνέχεια ανακατεύουμε ξανά, το καλύπτουμε με ζελατίνα κουζίνας και το αφήνουμε να μαριναριστεί όλη τη νύχτα στο ψυγείο.
Την επόμενη ημέρα, αφαιρούμε από τις ντομάτες το μέρος που υπήρχε το κοτσάνι και τις κόβουμε στα δύο ή στα τέσσερα. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε στα τέσσερα.
Τοποθετούμε το σαουάρμα σε ένα πυρέξ με λίγη από τη μαρινάδα, προσθέτουμε τις ντομάτες και τα κρεμμύδια, σκεπάζουμε σφιχτά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 150 °C για περίπου 2 ώρες.
Στην 1,5 ώρα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και ροδίσει.
Καθώς ψήνεται το σαουάρμα προετοιμάζουμε τη σάλτσα ταχίνι ταρατόρ και την αφήνουμε στην άκρη. Δείτε τη συνταγή για σάλτσα ταχίνι ταρατόρ. Επίσης, φτιάχνουμε μια γαρνιτούρα με το κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες, το ψιλοκομμένο μαϊντανό και το σουμάκ.
Μόλις το κρέας ψηθεί, το αφαιρούμε από το φούρνο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μερικά λεπτά.
Τοποθετούμε τις αραβικές πίτες σε ατομικά πιάτα, βάζουμε το σαουαρμα κατά μήκος της κάθε πίτας, πασπαλίζουμε με λίγο ταρατόρ, προσθέτουμε τις ψητές ντομάτες, τα ψητά κρεμμύδια, τη γαρνιτούρα κρεμμύδι-μαϊντανό-σουμάκ, τα αγγουράκια τουρσί κομμένα κατά μήκος και κλείνουμε τις πίτες τυλίγοντας σφιχτά.
Καλή σας όρεξη!!
Πηγή: http://www.mydiatrofi.gr