Ένα σύνθετο γλυκό αλλά εύκολο, που θα ενθουσιάσει στα γιορτινά τραπέζια
Υλικά
- 3 αυγά
- 1 φλιτζ. ζάχαρη
- 1 φλιτζ. κοπανισμένα καρύδια
- 1 φλιτζ. αλεύρι
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 6 ξηρά σύκα (ψιλοκομμένα μικρά γλασέ, για 15-20 λεπτά μουλιάζουμε από πριν σε νερό)
Για το σιρόπι θα χρειαστείτε
- 1 1/2 φλιτζ. νερό
- 1 κ.γ. Nescafe (καφές στιγμιαίος)
- 1/2 φλιτζ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 βανίλια
- 2-3 σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλο (προαιρετικά)
Για την κρέμα θα χρειαστείτε
- 1 λίτρο γάλα
- 2 κ.σ. άμυλο (κορν φλάουρ)
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 5 κ.σ. ζάχαρη
- 50 γρ. μαργαρίνη
- 1 πακέτο σαντιγί
Πώς γίνεται
Χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη και με προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά με την αντίστοιχη σειρά.Στο τέλος προσθέστε τα σύκα και αναμιγνύετε με ένα κουτάλι.
Περιχύνετε το μείγμα σε λαδωμένο ταψάκι και ψήνετε στους 160 C, αέρα, μέχρι να βγαίνει στεγνό ένα ξυλάκι ή ένα μαχαίρι από το κέντρο του γλυκού. Υπολογίστε 20-25′.
Για το σιρόπι
Αναμειγνύετε όλα τα υλικά, βράζετε για 5-10 λεπτά και περιχύνετε την πουτίγκα αφού κρυώσει, με ζεστό σιρόπι.
Για την κρέμα
Αναμειγνύετε σε κατσαρολάκι τη μαργαρίνη με τα άλλα συστατικά, εκτός από τη σαντιγί ,σε χαμηλή φωτιά κι ανακατεύετε την κρέμα έως ότου να πήξει. Κατεβάζετε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει αρκετά προσθέτετε τη σαντιγί και χτυπάτε στο μίξερ για 10 λεπτά. Στη συνέχεια περιχύνετε την πουτίγκα διακοσμείτε με καρύδια και κανέλα, παγώνετε στο ψυγείο τουλάχιστον 3 ώρες πριν σερβίρετε.