Μια Αρμένικη συνταγή που την συναντάμε και στην Καστοριά!
Σινί Μαντί (Αρμένικα ντάμπλινγκς θα τα έλεγαν οι Άγγλοι)
Σινί είναι το ρηχό ταψί (εκεί γίνονται και οι πετυχημένες πίτες)
Υλικά
1 μεγάλο φύλλο σπιτικό (ή 2 μικρότερα)
1 μεγάλο φύλλο σπιτικό (ή 2 μικρότερα)
1⁄2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο με αρνίσιο (ή συκωτάκια πουλιών ψιλοκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
Αλάτι και πιπέρι
1⁄2 φλυτζάνι περίπου βούτυρο φρέσκο
1 λίτρο περίπου σπιτικό ζωμό κρέατος
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
Αλάτι και πιπέρι
1⁄2 φλυτζάνι περίπου βούτυρο φρέσκο
1 λίτρο περίπου σπιτικό ζωμό κρέατος
Διαδικασία
Βάζετε σε μια λεκανίτσα τον κιμά, το κρεμμύδι και αλατοπίπερο και τα ζυμώνετε να ενωθούν καλά.
Ανοίγετε το φύλλο —όχι πολύ λεπτό— και το κόβετε σε κομμάτια ορθογώνια 8×4 εκ. περίπου.
Βάζετε σε μια λεκανίτσα τον κιμά, το κρεμμύδι και αλατοπίπερο και τα ζυμώνετε να ενωθούν καλά.
Ανοίγετε το φύλλο —όχι πολύ λεπτό— και το κόβετε σε κομμάτια ορθογώνια 8×4 εκ. περίπου.
Βουτυρώνετε το μεγάλο ταψί του φούρνου.
Παίρνετε λίγο κιμά και πλάθετε μπαλάκια μεγάλα σαν άσπαστα φουντούκια.
Τοποθετείτε ένα μπαλάκι πάνω σ’ ένα κομμάτι φύλλου και πιάνετε τις άκρες, τις ανασηκώνετε, τις πιέζετε με τα δάχτυλα να κλείσουν δεξιά και αριστερά από το μπαλάκι του κιμά ώστε να σχηματιστεί ένα φιογκάκι.
Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να εξαντλήσετε όλα τα υλικά. Αραδιάζετε όλα τα μαντί στο ταψί, σε σειρές, τα αλείφετε με το βούτυρο και τα βάζετε να ψηθούν στους 180, αντιστάσεις για 35′-40′ ή μέχρι να ροδίσουν καλά.
Τότε έχετε τον ζωμό ζεστό —ή καλύτερα— καυτό και περιχύνετε μ’ αυτόν τα μαντί με μια κουτάλα. Ρίχνετε τον ζωμό με προσοχή να μην καλύψει μέχρι επάνω τα ροδισμένα ζυμαρικά, αλλά μόνο κατά τα 3⁄4.
Τα βάζετε πάλι στο φούρνο να απορροφήσουν τα υγρά γύρω στα 10’.
Μπορείτε να τα συνοδέψετε με γιαούρτι ανακατεμένο με αλατοπίπερο και σκόρδο τριμμένο.
Μπορείτε να τα συνοδέψετε με γιαούρτι ανακατεμένο με αλατοπίπερο και σκόρδο τριμμένο.
πηγη lpth.gr φωτο mission-food.com