Σοκολατόπιτα νηστίσιμη!
Υλικά συνταγής
-
200 γρ. κοσκινισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
200 γρ. ζάχαρη
-
χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
-
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα ή 4 κ.γλ. μπέικιν
-
2 κουταλιές της σούπας ταχίνι
-
1/2 φλιτζάνι σπορέλαιο
-
1 βανίλια
-
125 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
-
5-6 κουταλιές της σούπας κακάο
-
Για το σιρόπι
-
1 φλιτζάνι νερό
-
1 φλιτζάνι ζάχαρη
-
Για το γλάσο
-
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
-
150 γρ. νερό
-
1 κουταλιά της σούπας κονιάκ
Εκτέλεση συνταγής
-
Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, το κακάο, τη ζάχαρη, τη σόδα και την κουβερτούρα.
-
Χτυπάτε στο μίξερ το λάδι με το ταχίνι, τη βανίλια και τέλος το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτετε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύετε. Λαδώνετε μια φόρμα και πασπαλίζετε με αλεύρι. Ρίχνετε το μείγμα της σοκολατόπιτας και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40′ περίπου. (αντιστάσεις πάνω-κάτω)
-
Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύετε τα υλικά για το σιρόπι και σιγοβράζετε για 5′ .
-
Για το γλάσο. Ζεσταίνετε το νερό και, λίγο πριν αρχίσει να βράζει, ρίχνετε μέσα τη σοκολάτα ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει και να γίνει ένα μείγμα γυαλιστερό και ομοιόμορφο. Τέλος, προσθέτετε το κονιάκ.
-
Βγάζετε το γλυκό από το φούρνο, το τρυπάτε με μια οδοντογλυφίδα και περιχύνετε με το σιρόπι. Αφήνετε τη σοκολατόπιτα να κρυώσει για 10′, και περιχύνετε με το γλάσο σοκολάτας. Σερβίρεται ζεστή αλλά και κρύα.
πηγη icookgreek.com