Χορταστικό, πλήρες και βαρύ και εξαίσιο για ένα μεσημέρι Κυριακής!
(ΣΥΝΤΑΓΉ ΜΕ ΑΡΚΕΤΑ ΑΥΓΑ, αλλά όταν κάνετε κάτι καρυδόπιτες με 10 αυγά πάλι πολλά είναι!)
Υλικά
120γρ ζαμπόν
100γρ κρεμμυδάκια ή εσαλότ μικρά
1 χούφτα θυμάρι, φρέσκο ή 1-2 κ.σ. ξερό
10 αυγά
1/2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι, χοντρό αλεσμένο
1 μαύρο πιπέρι, χοντρό αλεσμένο
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο, τριμμένο
1/2 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μεσαίου μεγέθους καρβέλι, μπαγιάτικο
1 2 φλιτζάνι τριμμένο ώριμο τυρί τσένταρ ((55 γραμμάρια), τριμμένο
2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
3/4 φλιτζάνι τυρί τσένταρ, τριμμένο
2 φλιτζάνια πλήρες γάλα
Πώς το κάνουμε
Λαδώνουμε ένα σκεύος 25Χ35 εκατοστά.
Κόψτε το ψωμί σε κύβους 4-5 εκατοστών. Αφήστε στην άκρη σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης.
Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμυδάκια και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μεσαίο μπολ, χτυπάμε τα αυγά. Χτυπάμε μαζί το αλάτι, το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
Περιχύνουμε το ψωμί με το μείγμα των αυγών. Προσθέστε τα κρεμμύδια, το ζαμπόν, το θυμάρι και ¾ φλιτζάνι τυρί και ανακατέψτε καλά. Αφήστε το μείγμα να καθίσει για περίπου 5-10 λεπτά για να μουλιάσει το ψωμί στην κρέμα.
Ρίξτε προσεκτικά τα πάντα στο λαδωμένο σκεύος. Η κρέμα πρέπει να φτάσει μέχρι επάνω του σκεύους, τα ψωμιά βυθίστε τα και στρώστε τα καλά.
Πασπαλίστε ½ φλιτζάνι τυρί από πάνω. Αλέστε λίγο μαύρο πιπέρι από πάνω.
Ψήνουμε στο κέντρο του φούρνου για περίπου 1 ώρα, αντιστάσεις.. Η πουτίγκα ψωμιού γίνεται όταν η κρέμα είναι σταθερή και δεν είναι υγρή πλέον στη μέση. Δοκιμάστε το κολλώντας σε ένα μαχαίρι βουτύρου στη μέση για να ελέγξετε την υφή. Εάν η επιφάνεια της πουτίγκας ψωμιού γίνει πολύ σκοτεινή πριν από την κρέμα γάλακτος, καλύψτε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο.
Σερβίρετε τη πουτίγκα ψωμιού ζεστή.
πηγη theworktop.com