- Η συνταγή που μας δίνει ο κ. Γιαλελάκης είναι παλιά, οι ρίζες της φτάνουν στα τέλη του 19ου αιώνα, στον πρώτο καφετζή του καφενείου «Κέντρον». Πέρασε από στόμα σε στόμα και ο γέρος καφετζής κ. Ευάγγελος Σκοντινάκης με μεγάλη χαρά και προθυμία τη μοιράστηκε μαζί του ώστε: «Να μη χαθούνε τα παλαιηνά! Να τήνε λες σε όλο τον κόσμο, η σουμάδα είναι ξεχασμένη, προσπάθησε να τήνε ανεπιάσεις πάλι», όπως του είπε. Μέχρι τότε όλοι οι άλλοι είχαν αρνηθεί να του δώσουν τη συνταγή, την κράταγαν επτασφράγιστο μυστικό! Αν θέλετε να δείτε ακριβώς πώς φτιάχνεται η σουμάδα, μπορείτε να παρακολουθήσετε σχετικό βίντεο στο YouTube, πληκτρολογώντας στην αναζήτηση: «gialelakis soumada».
Σουμάδα παραδοσιακή και θα σου μείνει αξέχαστη!
Ο κ. Γιαλελάκης μετέτρεψε τις μονάδες μέτρησης των υλικών σε γραμμάρια, ώστε να είναι πιο εύκολο να εκτελεστεί από τους σημερινούς επίδοξους μάγειρες! «Η αναλογία», μας είπε, «είναι ένα – επτά – δέκα, ένα μέρος αμύγδαλα, επτά ζάχαρη και 10 λίτρα νερό».
Υλικά
- 640 γραμμάρια αμύγδαλα
- 5 πικραμύγδαλα
- 4,5 κιλά ζάχαρη
- 5 λίτρα νερό
- λίγο ανθόνερο (προαιρετικά)
Εκτέλεση: Ζεματίζουμε τα αμύγδαλα για να τα λευκάνουμε και όσο είναι ακόμη ζεστά τα ξεφλουδίζουμε. Τα χτυπάμε στο γουδί μέχρι να γίνουν πολτός ή για ευκολία στο μπλέντερ με την προσθήκη λίγου νερού. Βάζουμε τον πολτό σε ένα τουλπάνι, προσθέτουμε το νερό και σουρώνουμε σε μεγάλη κατσαρόλα στύβοντας καλά. Βάζουμε στη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη ανακατεύοντας συνεχώς με υπομονή. Χρειάζεται προσοχή στο βράσιμο, γιατί φουσκώνει σαν το γάλα! Όταν γίνει σαν σιρόπι, το αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε στο μείγμα το ανθόνερο. Σύμφωνα με τον μπαρμπα-Βαγγέλη, το πόσο ανθόνερο και πικραμύγδαλο θα προσθέσουμε είναι «κατά το γούστο μας».
ΔΟΚΙΜΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
Απολαυστική σουμάδα:
- Χίου του Μαρίνου Κοράκη
- Νεάπολης Κρήτης, «Εκ Πέτρας» του Αντώνη Γιαλελάκη
- Νισύρου
- Λευκάδας
- Άνδρου
ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
φωτο kathimerini