Από την καλή μας φίλη Αικατερίνα Δαβελοπούλου
Μαγειρίτσα Σαρακοστιανή με αγκινάρες
Καιρό τώρα το γύριζα στο μυαλό μου και επιτέλους το κατάφερα!
Χρειαζόμαστε:
2 ρίζες μαρούλια ίσια
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι δυόσμο
1 ματσάκι άνιθο
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
λίγο κρασί
2 λεμόνια το χυμό (και το ξύσμα προαιρετικά)
1 σακουλάκι κατεψυγμένες αγκινάρες
1 φλ. καφέ ρύζι για σούπες
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το μαρούλι και τα μυρωδικά.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε ελαφρά τις αγκινάρες και το κρεμμυδάκι. Τις σβήνουμε με το κρασί και τις αφαιρούμε από το σκεύος. Τις κόβουμε στο επιθυμητό μέγεθος.
Ρίχνουμε νερό στο κατσαρόλι. Αν είναι βραστό, η όλη διαδικασία επιταχύνεται. Συμπληρώνουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά συν τις κομμένες αγκινάρες και βράζουμε μέχρι να βράσει το μαρούλι και το ρύζι.
Πριν σβήσουμε προσθέτουμε το λεμόνι (και το ξύσμα).
Είναι πολύ νόστιμο φαγάκι, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.
Σε περιόδους μη νηστείας μπορεί να γίνει αυγολέμονο.
Δοκιμάστε το!