Σας έχουμε την πολύ νόστιμη εκδοχή ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ ΜΕ ΠΡΑΣΟ, από τον Πέτρο Συρίγο!
Υλικά και εκτέλεση!
600γρ. σπανάκι φρέσκο
2 κρεμμύδια ξερά
4 κρεμμυδάκια φρέσκα
220γρ. ρύζι κίτρινο ή γλασέ
1 πράσο
500γρ. νερό
1 κύβο κοτόπουλο ή λαχανικών
1/2 φινόκιο (προαιρετικά)
2 λεμόνια χυμό και ξύσμα
1/3 ματσάκι άνηθο
2 κ.τ.σ μαιντανό
Ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
1 ντομάτα τριμμένη (προαιρετικά)
Φέτα (προαιρετικά)
Η συνταγή για το σπανακόρυζο
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και κόβουμε σε φέτες το ξερό κρεμμύδι και το πράσο και ξεκινάμε να σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε αν θέλουμε και το φινόκιο ψιλοκομμένο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι (που έχουμε πλύνει και στεγνώσει καλά) σε δόσεις μέχρι να το βάλουμε όλο, κρατάμε λίγο για να ρίξουμε στο τέλος του μαγειρέματος.
Προσθέτουμε το ρύζι, σβήνουμε με τον χυμό απ’ το ένα λεμόνι. Στη συνέχεια βάζουμε τον κύβο και το νερό. Σκεπάζουμε με καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά περίπου.
Κλείνουμε τη φωτιά αφού έχουμε δοκιμάσει το ρύζι και είναι σχεδόν έτοιμο και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι φρέσκο, άνηθο, μαϊντανό, λίγο ελαιόλαδο, τον χυμό απ’ το δεύτερο λεμόνι και το ξύσμα.
Σκεπάστε πάλι με το καπάκι και αφήστε για 10 λεπτά να τραβήξει τα υγρά. Σερβίρεται με φέτα αν θέλετε που μπορείτε να τη χοντροσπάσετε μέσα.
Αν θέλετε να προσθέσετε την ντομάτα βάλτε τη μετά το σπανάκι και το σπανακόρυζο σας είναι έτοιμο!!