ΧΤΑΠΟΔΙ ΟΝΕΙΡΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ & ΜΕ ΣΩΣ ΧΤΑΠΟΔΙΟΥ!
Πορτογαλική συνταγή
ΥΛΙΚΑ
1200 γρ χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο
1 κιλό πατατούλες baby
2-3 φύλλα δάφνης
6-8 κλαδάκια κόλιανδρο φρέσκο
1 κρεμμύδι
4-5 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την μαγιονέζα χταποδιού
200 ml ζωμό από το βρασμένο χταπόδι
300 – 350 ml extra παρθένο ελαιόλαδο
Πώς γίνεται
Πλένουμε και καθαρίζουμε το χταπόδι, αν δεν είναι καθαρισμένο.
Βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα με 1 κούπα νερό, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, την δάφνη και το κρεμμύδι ολόκληρο καθαρισμένο. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά με κλειστό καπάκι για 40 – 50 λεπτά ή μέχρι να είναι μαλακό όταν καρφώνουμε το πιρούνι. Όταν είναι αρκετά μαλακό αφαιρούμε από την φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 ο C Πλένουμε τις πατάτες, τις τακτοποιούμε σε ένα ταψί πασπαλισμένο με χοντρό αλάτι, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 30 – 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Όταν μαγειρευτεί το χταπόδι, αφαιρούμε από το ζωμό τον οποίο κρατάμε στην άκρη για την μαγιονέζα. Στραγγίζουμε το χταπόδι και το κόβουμε σε κομμάτια. Τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί φούρνου (πήλινο σκεύος αν είναι δυνατόν) με το σκόρδο, την δάφνη, το κόλιανδρο και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
Όταν ψηθούν οι πατάτες αφαιρούμε το υπερβολικό αλάτι, τις σπάμε πατώντας τες με μια πρέσα πατάτας, στην συνέχεια τις τοποθετούμε γύρω από το χταπόδι και τις πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με ελαιόλαδο. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε ξανά για 15 λεπτά ακόμα. Ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.
Για την μαγιονέζα
Σε ένα ψηλό και στενό σκεύος βάζουμε τον ζωμό του χταποδιού. Με ένα ράβδο μπλέντερ κτυπάμε το ζωμό, από κάτω προς τα πάνω, προσθέτοντας σιγά σιγά με σταθερή ροή το ελαιόλαδο.
Όσο προσθέτουμε το ελαιόλαδο το μείγμα αρχίζει να πήζει και μπορούμε μετά να το διατηρήσουμε στο ψυγείο. Σερβίρουμε το χταπόδι με τις πατατούλες και γαρνίρουμε με την μαγιονέζα.