από την καλή μας φίλη Μαρία Ν.Κίτσου
Σπανακοτυρόπιτα!
Για τη ζύμη :
1 νεροπότηρο χλιαρό νερό
1/2 φλυτζ.του ελλ.καφέ ελαιόλαδο
4 κουτ.σούπας ξύδι
αλάτι
αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει, μέχρι να γίνει μια απαλή, μέτρια ζύμη.
Την χωρίζω σε 8 μπαλίτσες. Τις σκεπάζω με υγρή πετσέτα κουζίνας και τις αφήνω για λίγη ώρα να “ξεκουραστούν”.
Για την γέμιση :
Περίπου 400 γρμ. σπανάκι κατεψυγμένο
άνηθο
αλάτι, πιπέρι, καπνιστή κόκκινη πάπρικα
περίπου 300 γρμ.τυρί φέτα.
Χρησιμοποιώ για τα άλλειμα των φύλλων :
1/2 φλυτζ.τσαγ.ηλιέλαιο
1/2 φλυτζ.τσαγ.ελαιόλαδο και
3 κουτ.σούπας μαργαρίνη
Λιώνω την μαργαρίνη και την ανακατεύω καλά με τα άλλα δύο λάδια.
Ανοίγω ένα – ένα και στρώνω σε λαδωμένο ταψί τα 4 από τα φύλλα μου, λαδώνοντάς τα ανάμεσα.
Ανακατεύω καλά τα υλικά της γέμισης και τα στρωνω πάνω στο 4ο φύλλο, ναφου πρώτα το έχω πασπαλίσει με τριμμένη φρυγανιά.
Ανοίγω και στρώνω και τα άλλα 4 φύλλα μου, λαδώνοντάς τα επίσης.
Αλείφω πολύ καλά την επιφάνεια με τα λάδια μου, την χαράζω και την ψήνω στους 200°C, για 45 περίπου λεπτά. (ή στους 180, για 1 ώρα), αντιστάσεις πάνω κάτω