Τα “σπάργανα” των Ζαγοροχωρίων!
Συμβολίζουν τα σπάργανα του Χριστού στην φάτνη και είναι τηγανίτες (πίτες) ψημένες στο τζάκι.
Φτιάχνονται πολύ απλά, με αλεύρι και νερό. Παλιά τα έκαναν στο τζάκι, εμείς μπορούμε και σε αντικολλητικό τηγάνι.
Αν αποφασίσετε να τις κάνετε παραδοσιακά, θα έχετε μια πέτρα μεγάλη που θα πυρακτωθεί στο τζάκι και θα την βάλετε πάνω σε πυροστιά (βάση σιδερένια). Εκεί επάνω θα ρίχνετε τον χυλό.
(σας δίνουμε την σπάνια συνταγή στα σχόλια)
φωτο-συνταγή tlife.gr
1 κιλό αλεύρι
1 κανάτα χλιαρό νερό
1 κιλό ζάχαρη
1/2 κιλό καρύδια καθαρισμένα
Προαιρετικά: πορτοκαλόφλουδες, ξερός βασιλικός, κανέλα και μέλι
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με λίγο αλάτι
Το βάζουμε σε μια μεταλλική λεκάνη και προσθέτουμε σιγά-σιγά χλιαρό νερό
Χτυπάμε πολύ καλά το μίγμα με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει κουρκούτι όχι πολύ πηχτό, προσέχοντας να μη σβολιάσει
Ανάβουμε φωτιά με κέδρα ή ξερά ξύλα, κατά προτίμηση στο τζάκι
Παίρνουμε μια μαύρη πλάκα (πέτρα) 40 εκ. X 40 εκ. και πάχος 3,5 εκ. περίπου, την τοποθετούμε στη φωτιά, πάνω σε πυροστιά, και την αφήνουμε να καεί καλά
Προσοχή στην επιλογή της πλάκας η οποία θα πρέπει να αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες γιατί μπορεί εύκολα να σπάσει
Αφού καεί η πλάκα ρίχνουμε λίγη στάχτη και την σκουπίζουμε
Με μια μεγάλη κουτάλα παίρνουμε από τη ζύμη και ρίχνουμε πάνω στην πλάκα και την απλώνουμε με ένα καλάμι ή ξύλο
Όταν ψηθεί η τηγανίτα από τη μια πλευρά (έχει αρχίσει να ξεκολλάει από την πλάκα), τη γυρίζουμε και από την άλλη
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μείγμα
Καθαρίζουμε καρύδια και τα χτυπάμε σε ένα γουδί
Στρώνουμε ένα ταψί με λίγα τριμμένα καρύδια, από πάνω βάζουμε μια σειρά τηγανίτες, ξαναστρώνουμε καρύδια και από πάνω τηγανίτες. Αυτό γίνεται μέχρι να τελειώσουν οι τηγανίτες. Κατόπιν τις κόβουμε με το μαχαίρι τετραγωνάκια
Μετά παίρνουμε τη ζάχαρη, τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα με τρία δάχτυλα νερό
Στο σιρόπι, αφού δέσει, μπορούμε να προσθέσουμε φλούδες πορτοκαλιού, ξερό βασιλικό ή κανέλα
Τέλος ρίχνουμε στο ταψί το καυτό σιρόπι (προαιρετικά μπορούμε να περιχύσουμε τις τηγανίτες και με θυμαρίσιο μέλι) και τις αφήνουμε να κρυώσουν