Από την καλή μας φίλη Μαρία Ν. Κίτσου
Η πανέμορφη Πάρος στην πρώτη φωτογραφία, μια ωραία άποψη περί σταφυλιών, ενός αγνώστου, γραμμένη σε έναν πίνακα, κάπου στα σοκάκια της και η δική μου άποψη για την…. καριέρα του μαύρου σταφυλιού χωρίς κουκούτσια, στην τελευταία φωτογραφία.
Συνταγή :
Γλυκό Κουταλιού Σταφύλι 🍇🍇🍇
Υλικά
1000 gr. ρώγες μαύρου σταφυλιού
800 gr. ζάχαρη
150 ml. νερό
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
1 κάψουλα βανιλλίνης
Διαλέγουμε σφιχτές και καθαρές ρώγες σταφυλιού.
Τις πλένουμε πολύ καλά και τις αφήνουμε να στραγγίσουν.
Σε μια κατσαρόλα και κάνουμε εναλλάξ στρώσεις τις ρώγες με την ζάχαρη.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα στο ψυγείο για τουλάχιστον 6-8 ώρες, έτσι τα σταφύλια θα «βγάλουν» όλα τους τα υγρά και θα υγροποιηθεί η ζάχαρη.
Το δέσιμο
Βάζουμε σε χαμηλή φωτιά το γλυκό και προσθέτουμε το νερό.
Βράζουμε το γλυκό, χωρίς να το ανακατεύουμε και ξαφρίζουμε όταν χρειαστεί.
Σιγοβράζουμε το γλυκό για τουλάχιστον 35-40 λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Κατεβάζουμε από την φωτιά.
Προσθέτουμε την βανίλια και τον χυμό λεμονιού, ανακατεύοντας ελαφρά.
Κατεβάζουμε από την φωτιά.
Βρέχουμε μία λινή πετσέτα και την στύβουμε πολύ καλά, δέν πρέπει να έχει σταγόνα νερό.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την κουνάμε.
Αυτήν την διδικασία την εφαρμόζουμε 4-5 φορές.
Αυτό το κάνουμε για να μείνει το σταφύλι στρογγυλό και να μη ζαχαρώσει.
Μοιράζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα.
Αφήνουμε να κρυώσει και το αποθηκεύουμε, σε δροσερό μέρος.