Τάρτα με ζύμη λαδιού και όχι βουτύρου και κρέμα λεμονιού!
Υλικά για την κρούστα -Ζύμη
1½ φλιτζάνια τσ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 κουταλιές της σούπας Ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ φλιτζάνι τσ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας. νερό
1½ φλιτζάνια τσ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 κουταλιές της σούπας Ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ φλιτζάνι τσ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας. νερό
Κρέμα
1 φλιτζάνι τσ. ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3 μεγάλα αυγά συν 3 μεγάλους κρόκους
1 κουταλιά της σούπας. ξύσμα λεμονιού τριμμένο συν ½ φλιτζάνι χυμό (3 λεμόνια)
¼ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση για την ζύμη
Ρυθμίστε το ράφι του φούρνου στη μεσαία θέση και το φούρνο θερμότητας στους 180-190 βαθμούς.
Χτυπάμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι μαζί σε μπολ. Προσθέστε λάδι και νερό και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί ομοιόμορφη ζύμη.
Χρησιμοποιώντας τα χέρια σας, θρυμματίστε τα τρία τέταρτα της ζύμης πάνω στον πάτο της ταρτιέρας (με αποσπώμενο πάτο)
Πιέστε τη ζύμη για ομοιόμορφο πάχος
Την υπόλοιπη ζύμη θα την στρώσετε σιγά σιγά στα τοιχώματα της ταρτιέρας.
Ψήστε την ζύμη για 30-35′, αντιστάσεις, μέχρι να γίνει χρυσαφί . Στο μέσον του ψησίματος γυρίστε την ταρτιέρα γύρω γύρω να ψηθεί ωραία ζύμη.
Ετοιμάζουμε την κρέμα λεμονιού
Περίπου 5 λεπτά πριν τελειώσει το ψήσιμο, χτυπήστε ελαφρά τη ζάχαρη, το αλεύρι και το αλάτι σε μέτρια κατσαρόλα μέχρι να δέσουν. Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά και τους κρόκους μέχρι να αφρατέψουν (με αυγοδάρτη) Ρίχνουμε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού.
Μαγειρέψτε σε μέτρια-χαμηλή φωτιά, χτυπώντας συνεχώς και ξύνοντας τις γωνίες της κατσαρόλας, έως ότου το μείγμα πυκνωθεί ελαφρώς για 5 έως 8 λεπτά.
Ρίχνουμε το μείγμα στην ζεστή τάρτα, και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 8′-12′.
Αφήνουμε 2 ώρες να κρυώσει και σερβίρουμε!