Γενικά το κεφίρ και το ξυνόγαλα δίνουν ωραία υφή σε κέικ, ψωμί , πίτσα κλπ
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ληγμένο κεφίρ εμπορίου (1ή 2 ημερών όχι περισσότερο φυσικά γιατί μετά πικρίζει, χαλάει και μυρίζει απαίσια), το λεγόμενο ξινό, το οποίο δίνει ακόμα πιο ωραίο αποτέλεσμα γιατί περιέχει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα( κακό θα μου πείτε, ναι αν καταναλώνετε συνέχεια, σκεφτείτε πόσα αναψυκτικά πίνετε!)
Για αφράτες τηγανίτες με 500 ml ξινό κεφίρ, χρειάζεστε:
-
300 γραμμάρια αλεύρι,
-
ένα αυγό,
-
0,5 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, μαγειρική σόδα,
-
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι:
-
60ml λάδι τηγανίσματος.
Βήματα προετοιμασίας:
-
Βγάλτε τα προϊόντα από το ψυγείο. Θα πρέπει να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
-
Χτυπήστε το αυγό σε ένα μπολ, προσθέστε το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατέψτε με το μίξερ μέχρι να γίνει λείο.
-
Προσθέστε το κεφίρ στο μείγμα.
-
Κοσκινίστε δύο φορές το αλεύρι σίτου από κόσκινο για να γίνουν οι τηγανίτες πιο φουσκωτές.
-
Ρίξτε το αλεύρι στο μείγμα αυγών/κεφίρ σε δόσεις, χτυπώντας με σύρμα μέχρι να εξαφανιστούν οι σβώλοι.
-
Προσθέστε τη μαγειρική σόδα και ανακατέψτε. Περιμένετε μέχρι να σχηματιστούν φυσαλίδες αέρα στην επιφάνεια. Η ζύμη θα πρέπει να έχει περίπου τη σύσταση παχύρρευστης κρέμας γάλακτος.
-
Ζεσταίνετε ένα τηγάνι με φυτικό λάδι. Βγάλτε με το κουτάλι το μισοτελειωμένο προϊόν και τηγανίστε το και από τις δύο πλευρές σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει τραγανό.
Σερβίρετε τις τηγανίτες με ξινή κρέμα, μαρμελάδα ή μέλι για το τσάι.
πηγή ifood-el.womanexpertus.com