Ένα φανταστικό τιραμισού με όλες τις απαραίτητες οδηγίες από την πολύ καλή φίλη της ομάδας μας Marianna Karas με την δική της σελίδα Marianna’s γευσεις!!!!!!!!!
ΥΛΙΚΑ
500 γραμμάρια μασκαρπόνε,
140 γραμμάρια άχνη,
4 κρόκους από μεσαία βιολογικά αυγά ημέρας,
4 ασπράδια από μεσαία βιολογικά αυγά ημέρας
1 πακέτο μπισκότα σαβαγιάρ,
40 γρ..ζάχαρη κρυσταλλική,
κακάο σκόνη,
1 ½ φλιτζάνι δυνατό καφέ εσπρέσο,
50 ml ρούμι, τριμμένη κουβερτούρα
.
ΠΩΣ ΘΑ ΤΟΝ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ
Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε για να σταθεί στητός ο κορμός μας στο δίσκο μας……
Επιλέγουμε το δίσκο που θα στρώσουμε την κορμό …….δεν χρειάζεται να έχουμε τσέρκι……
Εδώ να τονίσω ότι τα αυγά πρέπει να είναι βιολογικά ημέρας για να μην ελλοχεύει ο κίνδυνος σαλμονέλας , καθώς τα αυγά “δεν μαγειρεύονται” κατά την παρασκευή του γλυκού
Αρχίζουμε με την κρέμα την οποία πρέπει να την αφήσουμε να σταθεί για λίγο στο ψυγείο πριν την χρησιμοποιήσουμε…… Επιλέγουμε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το μασκαρπόνε ( αφαιρούμε ότι ζουμάκι έχει) μαζί με την άχνη ζάχαρη……. Με μια κουτάλα ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα σαν κρέμα……..
Στη συνέχεια προσθέτουμε έναν – έναν τους κρόκους και ανακατεύουμε ώστε να ενσωματωθούν στο μείγμα…….. Συγχρόνως χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη σε πολύ σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα…..(τα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα)……..
Προσθέτουμε σε 2-3 δόσεις τη μαρέγκα στο μπολ με το μασκαρπόνε και τους κρόκους και ανακατεύουμε με μια μαρίζ κάνοντας απαλές κυκλικές κινήσεις από πάνω προς τα κάτω, για να μη χάσει η μαρέγκα τον όγκο της.… Τοποθετούμε το μπολ με την κρέμα στο ψυγείο…. .Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τον καφέ…….
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΦΕ…..
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε 1 ½ φλιτζάνι νερό και ρίχνουμε 2-3 φακελάκια σκόνη καφέ ..εσπρέσο
Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και φτιάχνουμε δυνατό εσπρέσο. Μόλις πάρει βράση κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τον καφέ στην άκρη να πέσει λίγο η θερμοκρασία.
Προσθέτουμε το ρούμι
Βουτάμε τα σαβαγιάρ ένα – ένα στον καφέ χωρίς να τα αφήσουμε να μουλιάσουν γιατί θα διαλυθούν
Στρώνουμε τα σαβαγιάρ στο δίσκο σε μια σειρά το ένα δίπλα στο άλλο…. .Βάζουμε την κρέμα σε κορνέ και την απλώνουμε πάνω στα σαβαγιάρ…… Συνεχίζουμε με δεύτερη στρώση σαβαγιάρ…. με τον ίδιο τρόπο τα βουτάμε στον καφέ και τα στρώνουμε πάνω από την κρέμα το ένα δίπλα στο άλλο…. Στη συνέχεια με κορνέ απλώνουμε δεύτερη στρώση κρέμα…… Τοποθετούμε το δίσκο στο ψυγείο… . Καλό είναι να μείνει ένα βράδυ… Πριν σερβίρουμε το πασπαλίζουμε με σκόνη κακάο και τριμμένη κουβερτούρα….Το γλυκό πρέπει να καταναλωθεί τουλάχιστον σε 2 ημέρες…
.Γι αυτό καλό είναι να κάνουμε όση ποσότητα χρειαζόμαστε….
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ…..
ΤΙ ΘΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ……
Να αφαιρέσετε “τα ζουμάκια” από το μασκαρπόνε…πρέπει να είναι στεγνό….
Η άχνη να είναι από 140- 150 γρ…..όχι παραπάνω…. Εγώ έβαλα 140 γρ
Ανακατεύουμε το μασκαρπόνε με την άχνη για λίγο ίσα- ίσα να ομογενοποιηθεί .Θα ανακατευτεί και όταν θα προσθέτουμε τους κρόκους……
Στα ιταλικά σάιτ που διάβασα…χρησιμοποιούν το amaretto ……Η αυθεντική συνταγή θέλει κρασί Μαρσάλα…..
.Eναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρούμι ή λικέρ καφέ…
Μην ξεχάσετε να πασπαλίσετε το Τιραμισού σας και με τριμμένη .σοκολάτα
https://www.facebook.com/mageireuodasmetimarianna/posts/1399100413565678?hc_location=ufi